Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.24 / dotaz č. 197495
Dobrý den,

Chtěl bych v novostavbě realizovat krbovou vložku s kouřovodem s funkcí komína avšak aby komín nevycházel přímo do hřebene střechy, bude nutné spotřebič a komín mírně vychýlit. (v půdorysu osy mimo cca 26 cm na výšce od země k hřebeni cca 6m). Je pro revizi nutné v cestě kouřovodu dva zlomy osazovat čistícím otvorem?

Děkuji za odpověď.
Odklony komínu od svislé osy řeší ČSN 73 4201. V článku 6.4.3. je pro nové komíny předepsán max. odklon 15° od svislice. Při modernizaci až 30°. Odklon nesmí být v úrovni stropu a v úrovni sopouchu.
Pro svislé kouřovody s funkcí komínu je dále relevantní článek 7.4.1., který odklon nedoporučuje, ale současně požaduje v místě případného odklonu zajištění možnosti kontroly.
Tolik ČSN k dnešnímu dni.
Vyšší legislativa (např. stavební zákon, požární zákon a příslušné vyhlášky) již odklon komínů detailně neřeší, požadují primárně funkčnost, bezpečnost, kontrolovatelnost a čistitelnost.
Vzhledem k tomu, že každá dokončená spalinová cesta musí být před uvedením do provozu osvědčena kladnou revizní zprávou spalinové cesty, závisí posouzení primárně na individuálním výkladu výše uvedeného konkrétní oprávněnou osobou (revizním technikem spalinových cest).
Lze nezávazně dovozovat, že pokud potřebujete posun osy o cca 260 mm a použijete úhly 15° od vertikály, bude možno spalinovou cesty čistit a kontrolovat standardními metodami, a to bez nutnosti osazení dalších dvířek.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk