Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.24 / dotaz č. 197512
Dobrý den, bydlím v bytovém domě, kde každý byt je vytápění svým kotlem na uhlí. Dva majitelé dvou bytů si už při rekonstrukci změnili způsob vytápění, jeden na elektrokotlem a druhý přímotopy. Jaký způsob vytápění byste mi doporučili? K domu není plynová přípojka. Je možnost i pro být získat dotaci?
Dobrý den,
je poměrně obtížné bez znalosti dalších parametrů (tepelná ztráta, otopná soustava, stav komínového tělesa, skladovací prostory pro palivo apod.) Vám doporučit vhodný typ nového zdroje tepla. Pokud dům není zateplen, asi bych Vám nedoporučoval vytápění pomocí elektřiny z důvodu relativně vysokých cen za elektrickou energii. Alternativou kotle na uhlí může být např. moderní automatický kotel na pelety. popř. moderní dřevozplyňující kotel na dřevo s ručním přikládáním instalovaný společně s akumulační nádobou. Teoreticky lze uvažovat i o tepelném čerpadlu, ale u tohoto typu zdroje by bylo nutné vyřešit, kam umístit venkovní jednotku a prověřit hlukové parametry. Z těchto důvodů může být instalace tepelného čerpadla značně komplikovaná.

Z hlediska případné dotace záleží, jakou emisní třídu má původní kotel na uhlí. Pokud nesplňuje ani 3. emisní třídu (tzn. má emisní třídu 1. nebo 2. nebo žádnou) a zároveň by byly splněny podmínky pro tzv. "nízkopříjmového" žadatele, mohlo by být možné usilovat o dotaci v tzv. "kotlíkových dotacích". V současné době však avizovalo Ministerstvo životního prostředí, že cca v září by mělo dojít ke změně v dotačních programech a zdroje tepla by měly být podporovány již výhradně v rámci některého programu "Nová zelená úsporám" a "Nová zelená úsporám Light" v závislosti na typu žadatele. Podrobnější podmínky však ještě nejsou v současné známy. Doporučuji ale sledovat aktuality na webových stránkách programu "Nová zelená úsporám".

S pozdravem M. Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal
Téma:  Vytápění
tisk