Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.24 / dotaz č. 197695
Dobrý den, pro výměnu stávajících oken u rodičů poptávám poradenství pro vyřízení dotace v programu Zelená úsporám, který bude dle dostupných informací spuštěn koncem června 2024. Zabýváte se tímto poradenstvím na klíč"?

Děkuji
Dobrý den,

poradenství pro dotační program Nová zelená úsporám light zajišťují poradenská střediska EKIS, tedy i EKIS při Západočeské univerzitě v Plzni.

V souvislosti s Vámi zmiňovaným znovuotevřením příjmu žádostí programu NZÚL dne 25. června 2024 upozorňuji na nejvýznamnější změny, které budou zavedeny oproti dosavadním pravidlům:

- Žadatel musí mít ke dni podání žádosti, po celou dobu její administrace a po dobu udržitelnosti (5 let ode dne doložení dokončení realizace) trvalý pobyt v podporované nemovitosti. Odpadá předchozí podmínka trvalého pobytu k 12. září 2022 a dříve, lze se k trvalému pobytu přihlásit i nyní. Nadále ale platí, že zpětně jsou dotována pouze ta opatření splňující technické podmínky, která byla realizována po 12. září 2022.

- Zásadní změnou je, že žadatel ani žádný člen jeho domácnosti ke dni podání žádosti o podporu nesmí vlastnit další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členský podíl v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu (vlastnictví stavby pro rodinnou rekreaci není překážkou).

- Dosavadní paušální částky u opatření na snížení energetické náročnosti stavby (výměna okna max. 12.000 Kč, výměna vchodových dveří max. 18.000 Kč, zateplení stropu sklepa nebo podlahy na terénu max. 60.000 Kč, zateplení stropu pod půdou max. 50.000 Kč, zateplení střechy max. 120.000 Kč, zateplení obvodových stěn 6.000 Kč/m běžný délky obvodové stěny) se mění na částky za plošnou jednotku (výměna výplní otvorů – okna a dveře 5.500 Kč/m2, zateplení podlahy na zemině a svislých konstrukcí v kontaktu se zeminou 2.000 Kč/m2, zateplení fasády, střechy, stropu pod nevytápěnou půdou a ostatních konstrukcí včetně konstrukcí mezi vytápěným a nevytápěným prostorem (např. sklep, garáž) 1.500 Kč/m2).

- Dosavadní výše podpory na solární ohřev vody (fotovoltaika či termika) se snižuje - u varianty zahrnující výměnu bojleru z 90.000 na 70.000 Kč, u varianty se zachováním stávajícího bojleru z 60.000 na 50.000 Kč; povinné je zpracování revizní zprávy systému.

- Maximální celková výše podpory na jednu stavbu se zvyšuje na 250.000 Kč, přičemž je na žadateli, zda ji vyčerpá pouze na opatření na snížení energetické náročnosti stavby, nebo zahrne i systém pro solární ohřev vody dle bodu výše. Nově je ale stanovena minimální celková výše podpory, která při podání žádosti dle platných podmínek musí být alespoň 30.000 Kč.

- Dodávám, že nadále platí, že podpora nebude poskytnuta na:
1. opatření a změny opatření, na která byla v minulosti, po 1. 1. 2009, přijata podpora z veřejných prostředků (včetně programů Zelená úsporám, Nová zelená úsporám), a to ani na opatření, u kterých uplynula doba udržitelnosti stanovená v podmínkách poskytnuté podpory;
2. opatření, která by snižovala ekologické přínosy těchto opatření, zejména opatření prováděná na stejných konstrukcích nebo s obdobným účelem, např. instalace zdroje pro ohřev vody, termické
a fotovoltaické systémy;
3. ohřev vody v případech, kdy byla nebo je poskytována podpora z veřejných prostředků (např. podpora v programu Nová zelená úsporám) na tepelné čerpadlo s ohřevem vody nebo solární systém včetně všech variant fotovoltaických systémů.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk