Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.24 / dotaz č. 197768
Dobrý den,
kupuji byt v domě zrekonstruovaném v roce 2019 a jako PENB mi bylo předloženo energetické hodnocení vypracované v roce 2018 v souvislosti s žádostí o dotaci na uvedenou rekonstrukci. Přílohou hodnocení je "stávající" PENB - E z 12/2017 a "návrhový" PENB - B z 2/2018. Chci se zeptat, zda je PENB s hodnocením B nyní platný pro účel prodeje nemovitosti, nebo je nutné vypracovat nový.
Dobrý den,
povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) stanoví zákon 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Platnost PENB je 10 let.
PENBy se zpracovávají pro různé účely. Typicky pro výstavbu nové budovy, pro větší změnu dokončené budovy (rekonstrukci), prodej, pronájem apod.

PENB zpracovaný v 02/2018 je tedy platný. Nicméně je otázkou, zda skutečný současný stav objektu odpovídá stavu v PENB. Tento PENB byl pravděpodobně zpracovaný pro potřeby rekonstrukce, a tedy před jejím započetím. Při rekonstrukci (pokud k ní došlo) pak mohlo dojít k různým odchylkám, změnám apod. Pak by PENB neodpovídal a neměl by být pro účely prodeje použit.

Nejsprávnějším řešením by bylo zpracovat PENB na současný skutečný stav objektu, přímo pro účel prodeje.
Předložení energetického hodnocení pro účel získání dotace při prodeji bytu je přinejmenším zvláštní.

Zároveň upozorňuji, že v r. 2020 se změnila vyhláška pro zpracování PENB, a proto případný nový PENB, zpracovaný dnes, se bude od průkazu z roku 2018 lišit.




Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk