Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.24 / dotaz č. 197941
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda povinnost měnit kotle napevno paliva se váže i na rekreační objekty?

Děkuji a jsem pozdravem

Zdenek Pospisil
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a uvádíme :

zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. neřeší zda se jedná o rekreační objekt nebo objekt pro bydlení.
Základním kritériem je výkon kotle a splnění emisního standardu. Nevyhovující kotle a další kamna připojená k teplovodní soustavě ústředního vytápění, jejichž výkon je v rozmezí 10 – 300 kW, bude nutné postupně vyměnit za topidla odpovídající limitům.
Bát se tedy nemusí majitelé menších kamen typu Petra či krbů na chalupě, kteří jimi vytápějí jen jednu či dvě místnosti. Ti musí samozřejmě dbát na pravidelné revize komínů.
Majitelé větších rekreačních staveb, kteří je vytápějí centrálně starším kotlem o výkonu nad 10 kW, by však měli počítat s investicí do nového topidla.
Podle zákona o ochraně ovzduší, který nabude účinnosti od 1. září 2024, bude zakázán provoz kotlů na tuhá paliva v obytných objektech, jako jsou rodinné domy, bytové domy a rekreační objekty, pokud tyto kotle nesplňují emisní standardy stanovené v příloze č. 11 této legislativy. Již od 1. září 2022 platí tato regulace pro ostatní neobytné objekty.
Příloha specifikuje minimální emisní limity pro oxid uhelnatý (CO), organické látky vyjádřené jako celkový organický uhlík (TOC) a tuhé znečišťující látky (TZL).
Pokud váš kotel na tuhá paliva nesplňuje alespoň třetí emisní třídu podle normy ČSN EN 303-5, což lze zjistit z štítku kotle, manuálu, nebo od technika zajišťujícího kontrolu, musíte kotel buď vyměnit nebo odstavit do 1. září 2022 pro neobytné objekty a do 1. září 2024 pro obytné objekty.
Aktuálně je možné využít kotlíkové dotace, které poskytují finanční pomoc na výměnu starých kotlů splňujících požadované emisní normy.

Na doplnění : Přitápíte si v kamnech, krbu či jiném lokálním topidle? Můžete být v klidu. Těchto zařízení se povinná výměna netýká. Zákon totiž rozlišuje kotle a lokální topidla.


Přejeme hezký den.

Ing. Miroslav Nezdara
EKIS Cheb

Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - M-EKIS 3M89 Františkovy Lázně, Ing. Miroslav Nezdara
Téma:  Vytápění
tisk