Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.24 / dotaz č. 198099
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal, kdo je povinen zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy v případě, že se jeden z vlastníků v rámci SVJ rozhodne prodat svojí bytovou jednotku. Má SVJ povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy i když se nechystá budovu prodat ani pronajmout a nechystá se provádět ani žádnou rozsáhlou rekonstrukci budovy.

Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) má povinnost zpracovat vlastník budovy, tedy SVJ. Povinnost zpracovat PENB vzniká mimo jiné v případě, že se v domě prodává nebo pronajímá byt (případně nebytový prostor).
V takovém případě si majitel bytu vyžádá PENB od SVJ. Pokud ho nedostane, může zájemci o koupi nebo pronájem předložit místo PENB vyúčtování energií za poslední 3 roky. Nicméně povinnost zpracovat PENB trvá a při nesplnění povinnosti SVJ může dostat pokutu od Státní energetické inspekce.
PENB platí 10 let, SVJ tedy nemusí nechat zpracovávat PENB pokaždé, když se v domě něco prodává či pronajímá, ale jen jednou za 10 let (nebo v případě větší změny budovy – zateplení, výměna zdroje vytápění aj.)
Podrobněji viz zákon č. 406/2000 Sb. §7a.

Přejeme příjemné bydlení!
K. Srdečný, J. Truxa