Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.24 / dotaz č. 198159
Dobrý den, v řadovém domě bychom rádi vyměnily 4 střešní okna a osadily venkovní stínící rolety. Je možné na tato opatření čerpat dotaci NZÚ ? Pokud ano co je třeba doložit a splnit?
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Pro žádost v programu Nová zelená úsporám v jeho standardní verzi budete potřebovat především takzvaný odborný posudek, skládající se z projektové dokumentace a energetického hodnocení, neboť výměna oken spadá do oblasti zateplování a zde se vždy tento dokument vyžaduje. Přitom projektová dokumentace musí být zpracována autorizovaným projektantem a energetické posouzení energetickým specialistou evidovaným v seznamu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. V projektové dokumentaci se musí odlišit výchozí stav od stavu po opatření a dokumentace slouží jako podklad pro energetického specialistu, který vyhodnocuje naplnění podmínek dotace pomocí průkazů energetické náročnosti výchozího a konečného stavu. Projektant a energetický specialista může také být jedna a tatáž osoba Při provádění opatření je nutný odborný stavební dozor. Na vyjmenované činnosti je poskytována podpora ve výši 25 tis. Kč.
Aby vznikl nárok na podporu, musí dojít ke snížení min. o 10% průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy, ke stejnému snížení pro celkovou primární energii z neobnovitelných zdrojů a celkovou dodanou energii do budovy. To znamená, že ve výpočtech se uvažuje s celou budovou, se všemi konstrukcemi obálky budovy a mimo energie pro vytápění i s energií pro přípravu teplé vody a osvětlení. Z uvedeného plyne, že program je určen spíše pro větší rozsah prací a že výměnou pouhých čtyř oken s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou nedojde k naplnění požadovaných úspor. V takovém případě je obvykle nutné kromě výměny oken přistoupit k dalším opatřením, nejčastěji zateplení půdy nad podkrovím, nebo zateplení stropu sklepa ze strany sklepa, pokud jsou tyto konstrukce k dispozici a zateplení je technicky možné.
Ještě je třeba doplnit, že výplata dotace se provádí až po dokončení opatření, maximální podpora pro takovéto dílčí zateplení činí 2200 Kč/m2 oken, 1500 m2 za stínění a 600 Kč/m2 za zateplení, nebo max. 50% z uznatelných nákladů. Podrobnější údaje lze získat v Závazných pokynech pro žadatele, které jsou volně ke stažení na www.novazelenausporam.cz.
Ve Vašem případě lze nabídnout zpracování návrhu energetických opatření (NEO) jako formy poradenství, jehož výstupem je písemná zpráva obsahující vyhodnocení stávajícího stavu domu, návrh opatření a možný způsob podpory s odhadem pořizovacích nákladů a návratnosti opatření. K tomu je třeba podrobnější znalost budovy (dokumentace, PENB, fakturovaná spotřeba energie a pod). Pro klienta je tato forma poradenství zcela zdarma.
V případě, že žadatel spadá mezi nízkopříjmové domácnosti (všichni členové pobírají starobní důchod a nevlastní jinou nemovitost pro bydlení, nebo pobírají invalidní důchod 3. stupně, nebo jsou zahrnuti do okruhu osob v žádosti o přídavek na dítě, nebo na bydlení) mohou žádat v programu Nová zelená úsporám Light . Příjem žádostí je sice pozastaven do 25.6.2024, ale v této žádosti není nutno zpracovávat odborný posudek, jednotková podpora je vyšší než ve standardní NZÚ a až do výše 100% nákladů, lze ji vyplácet předem, a celou administrací Vás zdarma provede Místní akční skupina (MAS) nebo středisko EKIS.