Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.24 / dotaz č. 198165
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na možnost čerpání dotace "Oprav dům po babičce".
Chtěli bychom vybudovat nový dům ( v energetickém standardu) na místě starého stavení které jsme v roce 2020 -21 museli demolovat z důvodu špatného technického stavu. Stavba i s pozemkem byla a stále je ve vlastnictví manželky, ale v katastru byla na začátku roku 2024 stavba vymazána (demolice) a objekt není dále veden jako stavba, ale již jen jako ostatní pozemek s možností výstavby. Dcera (26 let), která nevlastní žádnou nemovitost a na kterou hodláme pozemek i s novou stavbou převést do osobního vlastnictví, by si do nového objektu zavedla trvalé bydliště.
Lze v tomto případě čerpat dotaci?
Děkuji za informaci.
Dobrý den,
v závazných pokynech programu Oprav dům po babičce je obdobná situace řešena a popsána takto:
Na opatření realizovaná na stavbě nového rodinného domu umístěného na místě původního, žadatelem odstraněného rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci lze žádat za stejných podmínek jako v případě stávajících rodinných domů, a to za předpokladu, že energeticky vztažná plocha nového rodinného domu nepřekročí 350 m2 a k odstranění původní stavby došlo bezprostředně a v souvislosti s přípravou stavby nového domu.
Ve vašem případě vyvstává několik otazníků, a to zda umístíte nový dům na místě původního, ale zejména, zda je splněna ona podmínka odstranění bezprostředně před výstavbou nové budovy. Principem dotace je poměření stávajícího (původního) stavu domu k nově navrhovanému, kdy je potřeba dosáhnout určitých úspor u sledovaných parametrů energetické náročnosti a toto se dokladuje projektovou dokumentací a energetickým hodnocením. Jako energetický poradce nedokáži ze závazných pokynů jednoznačně odpovědět, zda splňujete podmínky programu. V závazných pokynech je uvedeno, že ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu přímo Státní fond životního prostředí České republiky. Obraťte se proto s vaším dotazem přímo na Fond, kontakty jsou k dispozici zde: https://novazelenausporam.cz/kraj/jihocesky

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB