Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.24 / dotaz č. 198210
Dobrý den, řeším, jak dostat kabely od klimatizace k venkovní jednotce bytem, kde ve zdech jsou komíny s mnoha průduchy. Je možné využít pro protažení kabelu z jedné místnosti do druhé využívány pruduch pro kondenzační kotel, resp. Jeho kouřovod tak, že by k potažený došlo pod kourovodem? Co tento způsob musí splňovat technický a i ohledně povolení? Dekuji
Bohužel u podobných dotazů narážíme na problém s názvoslovím, což značně komplikuje výklad dotazu. Obecně platí, že v případě použití systémového řešení kouřovodu a komínu je výrobcem tohoto systému stanovena tzv. bezpečná vzdálenost, ve které nesmí být umisťovány potenciálně hořlavé materiály. Za potenciálně hořlavé jsou považovány všechny materiály, která nejsou z hlediska hořlavosti zařazeny do třídy A - tedy obecně i kabely. Na druhou stranu, pokud je bezpečná vzdálenost dodržena neexistuje fakticky žádný předpis, který by souběh odvodu spalin s dalšími vedeními zakazoval. Dodržení bezpečné vzdálenosti samozřejmě musí být transparentní s možností kontroly.
Bezpečnou vzdálenost najdete v Prohlášení o vlastnostech, vydaném příslušným výrobcem konkrétního systému odvodu spalin. Výhodou je, že při použití pro kondenzační plynové kotle je tato vzdálenost obvykle velmi malá, nebo dokonce nulová. I v případě nulové vzdálenosti nelze doporučit přímý dotek.
V případě koaxiálního řešení odvodu spalin se bezpečná vzdálenost počítá od vnějšího povrchu přívodu vzduchu. Při děleném odkouření není pro přívod vzduchu stanovena bezpečná vzdálenost a je tedy možný jakýkoliv souběh s dalšími rozvody.
Osazení klimatizace, tedy změna způsobu vytápění, by měla být oznámena stavebnímu úřadu.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk