Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.24 / dotaz č. 198307
Dobrý den. Bydlíme v 2-podlažním RD po rekonstrukci ukončené v r. 2007 (zateplení ,plast. okna a dveře) topíme plyn. kotlem s 60 l. zásobníkem TUV, který chceme vyměnit za nový kondenzační, a řešíme ohřev TUV. V domě nyní bydlí 4 osoby, spotřeba plynu na topení a TUV je 20 MWh/rok. Zvažujeme nový kotel + bojler vyhřívaný kotlem a FV nebo termickými panely. Na ohřev TUV existuje dotace z NZÚ, která v našem případě pokryje jen část nákladů.

Z průběžně sledované spotřeby plynu vychází (trochu překvapivě ), že plyn na ohřev TUV tvoří cca 40 % celkové spotřeby, přínos "energie ze slunce " by proto měl být významný. Dotazy :
1) Jak vysokou dotaci můžeme získat (2 důchodci, 1 OSVČ, 1 studující)
2) Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody FV panelů versus solární termický ohřev. Panely budou umístěny na samostatné konstrukci cca 25 m daleko od místnosti s (kotlem a) bojlerem. Lze při této vzdálenosti vůbec využít termický ohřev v bojleru ?
3) obecně z pohledu odborníka : má za popsaných podmínek ekonomicky smysl ohřev TUV pomocí FV nebo termických panelů oproti jednodušší variantě pouze kotel + samost. bojler ? (Chci pouze názor odborníka, který dokáže zhruba zohlednit a vyhodnotit náklady a přínosy obou systémů, např. pro vlastní osobu - šel/šla byste do toho ?)
4) Doporučte prosím jak postupovat, hlavní úskalí a podmínky které je třeba splnit ...

Děkuji, s pozdravem
Dobrý den,
pokusím se na dané otázky odpovědět níže, abych odpovědi mohli být kompletní potřeboval bych více informací. V případě zájmu Vám mohu nabídnout osobní konzultaci EKIS, v případě zájmu prosím kontaktujte naši kancelář.

1) Předpokládám, že Novou zelenou úsporám LIGHT nebudete moci využít z důvodu toho, že v domácnosti žijí osoby, které nesplňují podmínky (Všechny osoby musí pobírat důchod, invalidní důchod nebo příspěvek na bydlení - což předpokládám že OSVČ nesplňuje).
Můžete tedy využít Novou zelenou úsporám - Standart (Na tomto odkazu najdete více informací: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/). V sekci "Pokyny pro žadatele" najdet dokument "Závazné pokyny pro žadatele a příjemce dotace - Rodinné domy standart" - zde najdete podmínky dotace.
Dále jsou zde výpočtové nástroje pro solární systémy.

Dotace Vám vždy zaplatí část investoavné částky:
Pro solární ohřev pro přípavu teplé vody najdete výši dotace v části: 4.3.2 Podoblast podpory C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (V dokuementu závazné pokyny)
Pro fotovoltaické systémy najdete výši dotace v části: 4.3.3 Podoblast podpory C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE) (V dokuementu závazné pokyny)
Je zde uvdene více hodnot v tabulkách v případě zájmu Vám mohu pomoci se v nich zorientovat.

2) Návrh technologie pro stávající objekt je vždy individuální dle potřeb klienta a způsobu provozu daného objektu proto bych Vám doporučil osobní konzultaci EKIS.
Obecné infomrace k fotovoltaickým panelům a solárním kolektorům:
Účinnost
Účinnost kolektorů FVE je nyní okolo 20% (max. může být v budoucnu 34%) (FVE vyrobí cca 50 až 200 kWh/m²/rok)
Termické kolektory mají naproti tomu účinnost několikanásobně vyšší, kde se udává 75-85% (dle typu kolektoru) – probíhá přímá přeměna sluneční energie na tepelnou (termické kolektory vyrobí minimálně 250 - 500 kWh/m²/rok)

Výhodou fotovoltaických panelů může být jejich vyšší zisk v zimním období, kdy solární kolektory pracují méně.
Výhod a nevýhod těchto systému je velké množství (Výhody solárních kolektorů - vykazují delší životnost, nižší zatížení střešní konstrukce poměrově k výkonu. Nevýhody solárních faktorů - regulace, možné přehřívání, zde je důležité zvolit správný návrh systému atd.)

Pokud vám jde primárně o vyřešení přípravy teplé užitkové vody jsou solární kolektory vhodnou volbou. Dále je vhodná i kombinace s fotovoltaickými panely, které Vám mohou pomoci se spotřebou elektrické energie v domě.

3) Viz bod 2), Z mého osobního pohledu je obecne tato technologie vhodná pro ohřev teplé úžitkové vody (TÚV)

4) Doporučuji osobní konzultaci, kde se rozebere správný postup a jaké opatření realizovat.
Ověření konstrukce střechy, ověření statiky a požárně-bezepčnostního řešení.
Dále výběr kvalitní realizační firmy (dobré reference, poptat více firem, správně napsaná smlouva atd.), často dotaci vyřizují relizační firmy.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk