Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.24 / dotaz č. 198321
Dobrý den,
chtěli bychom si zrekonstruovat část staršího rodinného domu k trvalému bydlení, ale vůbec nevíme jaký by byl vhodný typ vytápění, a tudíž i jak s velkým prostorem máme počítat při rekonstrukci na technickou místnost. Rekonstruovaná část domu má velikost obytné plochy v přízemí (58 m2) a v podkroví (47 m2). Obvodové zdivo z opuky o tloušťce 80 cm je zateplené 10ti centimetrovou vrstvou polystyrenu, dále jsou zde plastová okna, sedlová střecha je zateplená skelnou vatou o tloušťce 15-20 cm, podlaha zateplena není. Nevíme jak velkou tepelnou ztrátu tento kus objektu má, protože není dlouhodobě obýván. Z dob minulých zde v některých místnostech zbyly deskové radiátory, které jsou napojeny na kotel na tuhá paliva, kterým se vytápí v současnoti obývaná část tohoto rodinného domu. Obývaná část domu disponuje i přípojkou na plyn.

Rádi bychom si vybudovali vlastní zdroj vytápění a vytvořili z jednoho velkého rodinného domu dvě samostatné jednotky. Jaký typ vytápění byste nám doporučili vzhledem cena ku výkon (u takto starého domu, s tak tlustými zdmi) a vzhledem ke stále se zpřísňujícím ekologickým limitům? Máme obavy, abychom vybudované řešení hned nemuseli měnit.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, bohužel z tohoto strohého popisu nejsme schopni poskytnout relevantní informace ke způsobu vytápění objektu, Při doporučení nejvhodnějšího způsobou vytápění, bude nezbytné vycházet z celkové tepelné ztráty objektu. Ta by měla být rozdělena v ideálním případě na dvě bytové jednotky, které plánujete. Doporučil bych oslovit energetického specialistu nebo topenářskou firmu ,která by vám zpracovala nabídku s výpočtem tepelné ztráty. Máte více možností které se nabízejí. Díky přípojce plynu a současné otopné doustavě se nabízí plynový kondenzační kotel s možnosí předohřevu vody fototermickými panely tak aby se snížili provozní náklady na výrobu teplé vody. Dále je možné uvažovat o tepelném čerpadle v kombinaci s FVE. Nebo v neposlední řadě kombinaci el. bojeru (akumulační nádrže) s FVE nebo fototermikou (pro přípravu teplé vody) a automatizovaný kotel na biomasu který by sloužil na vytápění objektu.

Bohužel nic podrobnějšího v tuto chvíli nejsme schopni doporučit. V případě zájmu a potřeby další konzultace je možnost se sejít u nás v EKISu.

Přeji hezké léto
Odpovídá:  František Brendl - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk