Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.24 / dotaz č. 198327
Dobrý den,
při zpracování PENBu na větší změnu dokončené budovy - co všechno se počítá jako vyměňovaná konstrukce pro případ posouzení, zda všechny vyměňované konstrukce splňují normové požadavky? Jde mi o vyhovění požadavku paragrafu 6, odstavec 2, písmeno c, z Vyhlášky o ENB.

Konkrétně, když mám například stávající betonovou podlahu, která je jenom vyrovnaná samonivelační stěrkou, považuje se to z tohoto hlediska za novou konstrukci nebo ne? Nebo u obvodových stěn, když se udělá jen omítka bez zateplení, je to nová (vyměňovaná) konstrukce nebo ne?

Další věc - jak je to s vyměňovanými konstrukcemi u nevytápěných prostor? I jejich obálka musí splňovat normové požadavky na vyměňované konstrukce dle tohoto paragrafu?

Děkuji.
Dobrý den,

v případě větší změny stávjící budovy a plnění požadavků vyhl. č. 264/2020 Sb, par. 6, odst. 2, písmeno c, je nutné, aby měněné stavební prvky obálky budovy splńovaly referenční hodnoty součinitele prostupu tepla, tedy doporučené hodnoty součinitele prostu tepla jednotlivých konstrukcí.
Pokud dělám jenom opravu a udržbu konstrukce, tzn. nová omítka, nová stěrka podlahy, nejedná se o změnu konstrukce z pohledu tepelné techniky.
Pokud obálku budovy tvoří konstrukce do nevytápěných prostor, a tyto konstrukce zatepluji, musí splňovat doporučenou hodnotu součinitele protupu tepla.

S pozdravem

Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk