Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.24 / dotaz č. 198464
Dobrý den. Mám stropy uvnitř bytu zateplené zevnitř, někde je SDK + 10 cm vata a někde 10 cm polystyrenu. Skladba stropu jsou hurdisky, na tom posyp škváry a tenkovrstvý beton (traverzy jsou vidět). Nad tím je půda, která není nijak zateplená. Ani podlaha, ani střecha. Otázka zní, je nutno tuto půdu nějak zateplit, nebo vrstva zevnitř není tak tlustá, aby to dělalo nějakou neplechu? Děkuji a hezký den.
Dobrý den,
pokud se na konstrukci podíváme z tepelně izolačního hlediska, tak současná konstrukce stropu pod půdou s 10ti cm tepelné izolace bude mít součinitel prostupu tepla U přibližně okolo hodnoty 0.40 W/m2K. Normou požadovaná hodnota U je 0,30 W/m2K a doporučená hodnota pak 0,20 W/m2K. Čím nižší hodnota, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Z toho vyplývá, že by bylo určitě vhodné konstrukci zateplit a to především z té horní - ochlazované strany. Pokud byste přidal zeshora na strop cca 16 cm minerální izolace, tak klesne součinitel prostupu tepla U na hodnotu cca 0,18 W/m2K, což mi přijde jako optimální hodnota a důležité je i to, aby izolace překrývala vystupující ocelové profily (traverzy) a tím byly eliminovány poměrně výrazné tepelné mosty.
Co se týče bilance vodní páry, tak horním zateplením konstrukce se bilance vodní páry taktéž vylepší a nemělo by docházet ke kondenzaci uvnitř konstrukce nebo v jen velmi malém množství (ověřeno v bilančním výpočtovém programu).

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk