Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.24 / dotaz č. 198491
Dobrý den,
investor by chtěl stavět rodinný dům. Vytápění by rád řešil krbovou vložkou s teplovodním výměníkem, akumulačními nádržemi, podlahovým vytápěním.
Současně by rád už v průběhu stavby zrealizoval přípravu pro osazení plynového kotle.
(Už mají na pozemku zřízenu přípojku plynu, chtějí používat plynový sporák, tak by rádi udělali i přípravu na vytápění, kdyby třeba ve stáří už nebyli schopni obsluhovat krb. Jedná se ovšem o relativně mladé lidi (30 let), tedy osazení plynového kotle je daleká budoucnost.)

V brzké budoucnosti by tedy RD vytápět pouze krb s výměníkem.
Zpracovatel PENB tvrdí, že může krb uvažovat pro vytápění pouze z 35 % dle tabulky A.1. A tedy plynový kotel musí uvést do štítku už nyní. Ovšem s plynovým kotlem a poměrem 65 % plyn, 35 % krb nevychází přijatelná míra využití obnovitelných zdrojů. Zpracovatel PENB tedy vyžaduje doplnit ještě další technologie.

Dle mého názoru zpracovatel PENB špatně chápe, že tabulka A.1 je závazná pouze při využití více zdrojů a ideálním řešením by podle mě bylo, do PENB plynový kotel neuvádět, (dle mého názoru by pak při kolaudaci chyběl) a uvažovat krb s výměníkem jako 100 % zdroj tepla.
Osobně se mi zdá velice podezřelé, že lze objekt vytápět kotlem na tuhá paliva ze 100 % a mít ho jako jen jeden zdroj, ale krbem s výměníkem to možné není. Přitom se jedná téměř o stejnou technologii.

Má otázka tedy zní: je možné použít pro vytápění RD pouze krb s výměníkem? V případě že ne, mohli byste mi prosím sdělit, na základě jakého ustanovení to není možné?

Velice děkuji
Dobrý deň,
domnievam sa, že došlo k menšiemu komunikačnému nedorozumeniu medzi Vami a Vaším energetickým špecialistom.
Dom môže byť vytápěný drevom zo 100 % (vyhláška č. 264/2020 v prílohe 5/D.1/2 hovorí, že tabuľka A1 platí "V případě použití více zdrojů tepla..."), ale v takom prípade nesmie byť v dome žiadny iný zdroj tepla, a za ten sa považuje aj elektrická patrona v akumulačnej nádrži. To je opatrenie proti scenáru, kedy majiteľ tvrdí, že bude topiť drevom, ale počas užívania zistí, že je pohodlnejšie nechať to na elektrinu a v krbe si zatopí iba výnimočne. Pokiaľ s patronou v návrhu uvažujete, je nutné počítať ako hlavný zdroj energie elektrickú energiu, a drevo iba ako doplnkový zdroj do oných 35%. V takejto kombinácii potom skutočne nebude vychádzať primárna energia, keďže elektrina má faktor primárnej energie veľmi vysoký.

Možnosti sú teda 3:
1- okrem krbu nebude v objekte žiadny iný zdroj tepla, a to ani el. ohrev vody, či akýkoľvek přmotop, či infrapanel. Vtedy je možné považovať krb za hlavný zdroj, ktorý pokrýva 100% potreby tepla na vytápění.
2 - Kombinácia s plynovým kotlom. Keďže plyn má faktor primárnej energie relatívne nízky, a drevo záporný, táto kombinácia nemá prečo nesplniť požiadavku na primárnu energiu, a žiadne ďalšie technológie v objekte takmer určite byť nemusia.
3 - pokiaľ ostane krb v kombinácii s el. patronou, primárnu energiu bude nutné vyvážiť nejakým obnoviteľným zdrojom, typicky fotovoltaickým systémom.

Ešte ohľadom prípravy pre plynové vytápění na stáří - súčasné smerovanie legislatívy v EU je nastavené tak, aby sme v roku 2050 dosiahli uhlíkovej neutrality. To okrem iného znamená zásadné obmedzenie fosílnych palív vrátane plynu. Pokiaľ teda Vaši klienti ono stáří nestihnú prežiť behom najbližších 20 rokov, nový plynový kotol si už pravdepodobne nekúpia, keďže to nebude legislatívne možné. 20 rokov je dlhá doba, tak ťažko povedať, ako to dopadne, ale skôr by som sa zamýšľal nad možnosťou umiestniť v objekte ako náhradný zdroj na stáří tepelné čerpadlo. To má síce dnes vysoké investičné náklady atp., ale dá sa predpokladať, že o 20 rokov bude situácia v tomto smere výrazne priaznivejšia.