Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.24 / dotaz č. 198715
Dobrý den,

chci se zeptat, zda je nutné mít průběhové měření pokud sdílím elektřinu z FVE jen sobě, tj. nejsem aktivní zákazník a ani nejsem členem společenství. Například pokud mám dům, kde mám FVE, kterou spotřebovává provoz domu a přebytky vracím zpátky do sítě např.

Zajímá mě to proto, abych věděla, v jakém případě si mám zažádat o průběhové měření - předpokládám, že je to situace, kdy mám OM umístěno jinde než je výrobna (FVE) nebo v případě, že nechci přebytky vracet do sítě ale sdílet je s jiným dalším OM.

Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,

pokud budete provozovat Fotovoltaickou elektrárnu, ať už samostatně nebo v rámci nějakého společenství, máte jako výrobce elektřiny povinnost uzavřít smlouvu o připojení výrobny elektřiny k distribuční soustavě. Příslušný provozovatel distribuční soustavy Vám automaticky namontuje elektroměr s průběhovým měřením, který bude měřit přetoky do distribuční soustavy. Nechat si naistalovat průběhové měření od svého distributora můžete již nyní, instalace může trvat i tři měsíce (dle zákonně lhůty provozovatele distribuční soustavy), ale někteří se snaží o dřívější termín.

S pozdravem a hezký den

Ing. Pavel Brindza
Odpovídá:  Ing. Pavel Brindza - 4065 - EKIS Morava, Ing. Pavel Brindza tisk