Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.24 / dotaz č. 198936
Dobrý den, v domě z roku 2005 (dům je zateplený) bychom chtěli provést výměnu 8 ks dřevěných střešních oken, která jsou ve špatném stavu a zároveň výměnu 1ks balkonových dveří a garážových vrat. Je možné zpracovat návrh energetických opatření, zda by tato výměna splňovala podmínky některého z dotačních programů? Děkuji
Dobrý den,
pokud byste chtěli využít podpory z dotačního programu NZU Standard, pak si troufnu tvrdit, že 8 ks střešních oken a balkonové dveře nebudou stačit pro prokázání splnění podmínek tohoto dotačního programu. Tedy jejich výměnou nebude dosaženo požadovaného zlepšení energetické náročnosti. Výměna garážových vrat není podporována. Dotační podprogram NZU oprav dům po babičce je ještě přísnější, tedy jeho splnění není vůbec možné.
Pokud byste byli oprávněnými žadateli pro Novou zelenou úsporám Light, bylo by možné žádat i touto cestou. Zde jsou ale přísné podmínky pro žadatele – žadatel a všichni členové domácnosti musí být buďto v důchodu nebo v invalidním důchodu, nebo musí mít domácnost nárok na příspěvek na bydlení anebo musí být nárok na přídavek na dítě. Dále pro lidi v důchodu platí omezení, že nesmí vlastnit další nemovitost k bydlení. Pokud byste tedy plnili některou z výše uvedených kategorií, je možné cílit na tento dotační titul.
V případě dalších dotazů nás neváhejte opětovně kontaktovat.
S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk