Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.24 / dotaz č. 198986
Dobrý den,
obracím se na Vás jakožto odborníky na energetickou efektivitu budov s dotazem ohledně plánované výstavby pasivního domu s využitím programu Nová zelená úsporám.

Momentálně mám v plánu realizaci základových konstrukcí tradičním způsobem, tedy betonovými pasy, ztraceným bedněním, štěrkovým podsypem a železobetonovou základovou deskou. Nicméně jsem se nedávno setkal se systémem Elegohouse, který je dle referencí velmi oblíbený mezi zákazníky a je prezentován jako ideální řešení pro nízkoenergetické a pasivní domy. Tento systém je v podstatě založen na systému stropní desky tvořené nosníky a vložkami z izolačního materiálu.

Chtěl bych se proto zeptat, zda je tento systém skutečně vhodný a certifikovaný pro dosažení parametrů pasivního domu, konkrétně:

Měrná roční potřeba tepla na vytápění max. 15 kWh/(m²a);
Neprůvzdušnost n50 max. 0,6 hod -1;
Měrná roční potřeba primární energie max. 120 kWh/(m²a).

Mám obavy zejména z hlediska rizika vzniku tepelných mostů a adekvátní hydroizolace spodní stavby.

Byl bych Vám velmi vděčný za Váš odborný názor a případné doporučení ohledně vhodnosti využití systému Elegohouse pro splnění uvedených parametrů pasivního domu.

Děkuji Vám za Váš čas a odbornou radu.
Dobrý den,
k systému Elegohouse jsme bohužel nedohledali žádné konstrukční detaily, ze kterých by bylo možno zjistit systémové řešení tepelných mostů. Jedná se o systém ztraceného bednění s deskami z tepelné izolace. Tyto desky jsou dle fotografií proloženy ve stropních i podlahových konstrukcích nosníkem s příhradovou konstrukcí a celý strop/podlaha je následně zalita betonem. Tento nosník pak v konstrukci tvoří systémový tepelný most, proto je nutné s ním v návrhu počítat a toto místo izolovat další tepelnou izolací pod systémem Elegohouse.

Pro výstavbu pasivního domu je nutné dodržet zásadu spojité tepelné izolace ve všech konstrukcích s minimalizovanými tepelnými mosty v těchto konstrukcích a napojení konstrukcí na sebe. Dále je pro pasivní dům nutné obálku budovy pečlivě utěsnit z vnitřní strany realizací vzduchotěsné vrstvy. Touto vrstvou v podlaze je betonová nášlapná vrstva a tu je nutné navázat na vzduchotěsnou vrstvu stěn, u dřevostaveb to bývá OSB nebo folie, u zděných omítka. Stěny je pak nutné vzduchotěsně napojit na stropy v patře. Při použití systému Elegohouse jako stropu je ze spodní strany vrstva tepelné izolace, která však není vzduchotěsná. Vzduchotěsnost zajišťuje zase betonová konstrukci, kterou je nutno vzduchotěsně spojit se stěnami.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk