Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.24 / dotaz č. 198989
Dobrý den,
mám starý dům 100+let. Zdivo je převážně opuka místy smíšená s cihlou. Obývané pouze přízemí. Stropy zateplené SDK +10 cm vaty nad tím pouze omítka, rákos, prkna a mazanina. střecha nezateplená, eternitové šablony. Okna plastová. Z venku jsou 2 zdi nahozené + břízolit a 2 zdi spárovaná opuka.
Mám protichůdné informace o zateplení takové stavby. Při použití polystyrénu či vaty se prý stavba uzavře a vlhkost vzlínající zdivem prostupuje do domu. Nicméně něco se snížení energetické náročnosti dělat chci.
Prosím o odborný názor na zateplení takovéhoto typu domu.
Děkuji
Dobrý den,
u takto szarých objektů se návrh na renovaci řeší vždy individuálně a ideálně po osobní prohlídce stavby.

Obecné doporučení:
1) Dům by neměl dýchat stěnou a nestěnými okny, ale měl by větrat otevřenými okny (přirozeně) a nebo pomocí nuceného větrání.
Abychom docílili co nejvetší energetické úspory tak se dnes navrhují těsné objekty, aby teplo neunikalo nekontrolovaně.
Obecně tedy není problém zateplení domu, ale nedostatečné větrání. Po zateplení a výměně oken se musí zvýšit intenzita větrání otevřenými okny.

2) Před jakoukoliv renovací je důležité zjistit stav jednotlivých konstrukcí. Například u zdiva je důležité, aby nebylo navlhlé a případně je nutné řešit přičinu vlhkosti a poté pomocí sanace, nové hydroizolace a dalších metod zamezit dalšímu navlhání zdiva (individuální návrh ke konkrétnímu objektu).

3) Doporučuji Vám se obrátir na EKIS nebo MAS, kde Vám mohou vypracovat Návrh eneregtických opatření (NEO), který vám může pomoci s renovací a pomůže také jakým směrem se s renovací vydat.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk