Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.6.24 / dotaz č. 199016
Dobrý den stavíme bungalov výška komínu 6200mm plánujeme vložku krbovou BeF Therm 7 CL ,obývací místnost 50m2 ,prosím o radu jský průměr komínu zvolit , tak aby vyhovoval i krbovým kamnům kdyby jsme se časem rozhodli jinak děkuju
Dle ČSN 73 4201 lze dovozovat, že každý návrh spalinové cesty (odvodu spalin) musí být zpracován pro konkrétní komín, kouřovod, spotřebič a přívod vzduchu. Z hlediska vyšší legislativy (stavební a požární zákon včetně souvisejících předpisů) nelze ospravedlnit jakési "universální řešení". Prakticky to znamená, že každá spalinová cesta musí být ověřena výpočtem dle ČSN EN 13 384, a to při zadání výše uvedených konkrétních údajů o jednotlivých komponentách. Z toho vyplývá, že pokud zvolíte jednu část soustavy - přívod vzduchu, spotřebič, kouřovod, komín - fakticky tím definujete části další. Je pravděpodobné, že pro Vámi vybranou krbovou vložku vyjde jako optimální dimenze odvodu spalin 150 mm (tato informace je samozřejmě bez záruky - musí být ověřena výpočtem) a pokud bude takto zrealizována, při následné změně spotřebiče, bude muset být zvolen spotřebič podobných parametrů (teplota spalin, hmotnostní tok a požadavek na tah).
Obecně lze předpokládat, že komín dimenze 150 mm a účinné výšky 6,20 m bude vyhovující pro většinu současně dodávaných krbových kamen.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk