Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.24 / dotaz č. 199025
Jaké dotace mám k dispozici při řešení následující modelové situace?

RD - spotřeba na rodinném domě je cca 5-6MWh/rok, současně se k topení vyžívají krbová kamna s výměníkem + elektrokotel při dotápění atp. (o výkonu 18kW) do systému je připojen bojler o velikosti 200l (lze vodu natápět čistě elektřinou, nebo z krbových kamen nebo potažmo tepelným čerpadlem) a akumulační nádrž 300l pro uchováváni energie.

Byt ve městě - průměrná spotřeba 2-3MWh /rok

Vize - FVE instalovaný výkon cca 9-10 kWp (horní hranice limitu distributora, mikrovýrobna do 10kWp), střídač s bateriemi 11,1kWh a popřípadě když by byla výhodná kombinace dotace tak výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo vzduch-voda (dalo by se jak vytápění, tak ohřev vody v bojleru viz výše) nebo popřípadě pak vzduch-vzduch (multisplit klima) s ponecháním elektrokotle, ale na to předpokládám asi tak výhodná dotace nebude.
Doporučuji využít dotačního programu Nová zelená úsporám – RODINNÉ DOMY

Podoblast podpory C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE)
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového fotovoltaického systému propojeného s vnitřními rozvody el. energie a distribuční soustavou, určeného pro výrobu elektrické energie s přednostním využitím vyrobené energie v obytných částech budovy, připouští se dodávka nevyužité energie do distribuční soustavy nebo její využití v místním energetickém společenství, do něhož je tato budova zapojena.
Pro ověření splnění zásad 3E (hospodárnost, účelnost, efektivnost) může žadatel využít výpočetní nástroj, který je k dispozici na webových stránkách programu. Nástroj mu poskytne odhad úspor a ekonomické návratnosti pro optimalizaci návrhu.
POZOR - REZERVOVANÝ VÝKON sjednaný ve SMLOUVĚ O PŘIPOJENÍ s provozovatelem distribuční soustavy (sítě) bude omezen na maximálně 50 % instalovaného výkonu FV systému. Podmínka je pro příjemce podpory závazná po celou dobu udržitelnosti i v případě navýšení výkonu systému.

VÝŠE PODPORY pro podoblast C.3
Maximální výše podpory se stanoví jako součet jednotkových výší podpory za jednotlivé části systému, které budou instalovány, maximálně však 160 000 Kč na jeden RD.
- Základní podpora 35 000Kč
- Základní podpora pro systémy s efektivním využitím tepelného čerpadla 60 000Kč
- Za 1 kWp instalovaného výkonu 8 000Kč
- Za 1 kWh el. akumulačního systému s akumulátory na bázi lithia 8 000Kč
PŘÍKLAD výrobna 10kWp + baterie 11kWh
35000Kč+10*8000Kč+11*8000Kč=195000Kč… maximálně však 160 000 Kč na jeden RD

Pro získání podpory na FVE systém s efektivním využitím tepelného čerpadla musí být splněny následující podmínky:
- tepelné čerpadlo spolupracující s FVE musí být využíváno jako hlavní zdroj tepla pro vytápění a ohřev teplé vody a musí umožňovat řízení výkonu
- v systému musí být instalován zásobníkový ohřívač teplé vody, popř. kombinovaný ohřívač s ohřevem tepelným čerpadlem o celkovém jmenovitém objemu min. 400 litrů
- regulační systém musí monitorovat aktuální výkon fotovoltaické elektrárny a spotřebu - v případě, kdy je k dispozici dostatečný výkon pro spuštění tepelného čerpadla, zajistí jeho
využití pro ohřev vody v ohřívači vody, popř. zvýší požadovanou teplotu vody v nádrži nad základní úroveň tak, aby bylo pro dohřev využito tepelné čerpadlo,
- podporu nelze poskytnout, pokud byla nebo je poskytována podpora na výměnu zdroje (podoblast C.1) za jiný typ než tepelné čerpadlo a k podpoře TC+FV.

Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA
a) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím, řádně dokončeném rodinném domě, popř. vymezené bytové jednotce rodinného
domu s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění v následujících případech výměny:
ELEKTRICKÉHO VYTÁPĚNÍ za systém s TEPELNÝM ČERPADLEM

VÝŠE PODPORY pro podoblast C.1
TCA/TCA+ Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch 60 000Kč (pouze vytápění) nebo 80 000Kč (vytápění+ohřev teplé vody)
TCV/TCV+ Tepelné čerpadlo vzduch-voda 80 000Kč (pouze vytápění) nebo 100 000Kč (vytápění+ohřev teplé vody)
TC+FV Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody s podporou FV 125 000Kč
TCK/TCK+ Tepelné čerpadlo země-voda nebo voda-voda 120 000Kč (pouze vytápění) nebo 140 000Kč (vytápění+ohřev teplé vody)

Instalace tepelných čerpadel vzduch-vzduch je podporována pouze v případech, kdy dům v navrhovaném stavu nemá provozuschopnou teplovodní otopnou soustavu s jiným zdrojem tepla.
Systém vytápění s tepelnými čerpadly vzduch-vzduch musí zajistit přímé vytápění všech obytných místností v domě nebo být zajištěna distribuce tepla do obytných místností tak, aby se jednalo o hlavní zdroj tepla pro vytápění.

Podpora opatření TČ+FV j e určena pro systémy kombinující tepelné čerpadlo a stávající či nový fotovoltaický systém, který splňuje stejné požadavky na instalaci jako fotovoltaické systémy podporující efektivní využívání tepelného čerpadla, uvedené v kapitole 4.3.3.2, písm. j), a to včetně objemu a způsobu ohřevu akumulačních nádrží, řízení výkonu tepelného čerpadla a regulace.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk