Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.24 / dotaz č. 199028
Lze realizovat SDÍLENÍ elektřiny vyrobené z FVE na rodinném domě pro využití v bytě ve městě?
Doporučuji prostudovat www Vašeho distributora elektřiny v místě výrobny FVE a smlouvu o připojení.

příklad ČEZ distribuce - SDÍLENÍ ELEKTŘINY
Elektřinu dnes můžete nejen odebírat, ale také vyrábět a sdílet s ostatními. Pokud máte vlastní výrobnu elektřiny, jako jsou třeba solární panely na bytovém domě, je v současnosti možné sdílet vyrobenou elektřinu v rámci bytového domu. Další možností, která se připravuje, bude sdílení vyrobené elektřiny mezi různými odběrnými místy napříč ČR.

A - SDÍLENÍ ELEKTŘINY V BYTOVÝCH DOMECH
V současnosti je možné elektřinu sdílet pouze způsobem Sdílení elektřiny v bytových domech, tedy pouze odběrným místům připojeným do jedné pojistkové skříně v rámci bytového domu, úřadu nebo podobného objektu.
Od 1.8.2024 bude spuštěno Elektroenergetické datové centrum (EDC) společně s novým způsobem sdílení elektřiny. Způsob Sdílení elektřiny v bytových domech, bude ukončen k 31.1.2025. Od 1.8.2024 nebude možné přijímat nové požadavky na Sdílení elektřiny v bytových domech. Nově si budete muset požádat přes systém EDC, který bude spravovat veškeré sdílení elektřiny v České republice.
Pokud nyní máte zájem o Sdílení elektřiny v bytových domech, doporučujeme počkat do 1.8.2024 a požádat o sdílení elektřiny už přes nový EDC systém, abyste nemuseli registraci provádět dvakrát, u nás (ČEZ) i u EDC.

Jak to funguje?
Sdílení elektřiny má dva typy účastníků:
• Provozovatel výrobny: vůdčí odběrné místo, ke kterému je připojená výrobna.
• Odběratel: přidružené odběrné místo, které se účastní sdílení elektřiny z výrobny.
Vyrobená elektřina se v reálném čase virtuálně sdílí z výrobny do odběrných míst zahrnutých do sdílení. Do těchto odběrných míst se přerozděluje podle předem stanoveného alokačního klíče.
Sdílenou elektřinu je třeba vyrábět i odebírat ve stejném okamžiku. Nespotřebovaná elektřina se dodává do distribuční soustavy jako přebytek.
Aby bylo možné měřit vyrobenou i dodanou elektřinu v reálném čase, musí být všechna zúčastněná odběrná místa opatřená průběhovým elektroměrem.
Abyste mohli začít sdílet vyrobenou elektřinu, je potřeba mít výrobnu připojenou a uvedenou do trvalého provozu. Pokud už elektřinu vyrábíte, zkontrolujte si ve smlouvě o připojení, zda máte přidělený EAN pro data výroby (výrobní EAN musí být jiný než spotřební).

B - KOMUNITNÍ SDÍLENÍ ELEKTŘINY
Dne 21. 6. 2023 vláda ČR schválila novelu energetického zákona LEX OZE II umožňující zakládat energetická společenství (skupiny, jejichž členové si mohou sdílet elektřinu) a sdílení vyrobené elektřiny.
Předpokládané spuštění Elektroenergetického datového centra (EDC) by mělo proběhnout 1.8.2024. EDC bude od tohoto data umožňovat a vyřizovat registrační proces sdílení elektřiny a žádosti zákazníků.
Další informace začne průběžně komunikovat společnost EDC. Jejich webové stránky jsou ve vývoji a budou na nich postupně přibývat všechny důležité informace.

SKUPINA SDÍLENÍ ELEKTŘINY 1 – SPOLEČENSTVÍ
Skupina se vytváří v rámci společenství s těmito parametry:
• v rámci společenství může existovat jedna nebo více skupin sdílení,
• do 30. června 2026 je Skupina sdílení elektřiny 1 omezena na maximální velikost 1 000 předávacích míst, a to na souvislém území správních obvodů nejvýše 3 obcí s rozšířenou působností nebo na území hlavního města Prahy. Velikost skupiny se však může měnit s ohledem na zvolený typ přepočtu sdílené elektřiny.

SKUPINA SDÍLENÍ ELEKTŘINY 2 – ZÁKAZNÍK / VÝROBCE SDÍLÍ ELEKTŘINU SÁM SOBĚ NEBO JINÉMU ZÁKAZNÍKOVI
• Zákazník/výrobce sdílí elektřinu do předávacích míst bez ohledu na lokalitu v rámci České republiky.
• Do 30. června 2026 je Skupina sdílení elektřiny 2 omezena na maximální velikost 1 000 předávacích míst, ta se však může měnit s ohledem na zvolený typ přepočtu sdílené elektřiny.
• Aktuálně je stanoveno omezení na 5 předávacích míst s výrobnami (EANd) na skupinu.
• Příklad: Vlastníte v rámci celé ČR X předávacích míst. Rozhodnete se, že si zřídíte výrobny a budete si do těchto X míst sdílet elektřinu.

SKUPINA SDÍLENÍ ELEKTŘINY 3 – ZÁKAZNÍK / VÝROBCE v rámci HDS
Pro zařazení do této skupiny musí být splněna podmínka, že všechna předávací místa musí být připojena k distribuční soustavě prostřednictvím jedné společné hlavní domovní pojistkové skříně nebo hlavní domovní kabelové skříně (souhrnně jako HDS). V tomto případě nedochází při sdílení elektřiny k využití distribuční soustavy, proto předpokládáme možnost slevy za distribuci na základě vyjádření ERÚ. Tato skupina sdílení bude nahrazovat současné Sdílení elektřiny v bytových domech (SEBD).
Skupina se vytváří u zákazníka/výrobce s těmito parametry:
• Velikost Skupiny sdílení elektřiny 3 je do 30. června 2026 omezena na maximální velikost 1 000 předávacích míst, ta se však může měnit s ohledem na zvolený typ přepočtu sdílené elektřiny.
• Teoreticky může existovat více skupin v rámci jednoho zákazníka, ve většině případů bude však pouze jedna, obdobně „LEX OZE II“ nedefinuje, ani nevylučuje variantu, že zákazník/výrobce má dvě výrobny obdobně „LEX OZE II“ nedefinuje, ani nevylučuje variantu, že zákazník/výrobce má dvě výrobny.
• Aktuálně je stanoveno omezení na 5 EANd na skupinu, tudíž i v případě Skupiny sdílení elektřiny 4 je maximální počet EANd stanoven na 5 výroben.
• Zařazení jednoho předávacího místa do více skupin není přípustné.

Co je dobré vědět, než zažádáte o sdílení elektřiny?
Pokud chcete sdílet svou vyrobenou elektřinu, musíte mít výrobnu uvedenou do trvalého provozu
o U výrobny/mikrozdroje (např. fotovoltaika) je nutné mít přidělený také výrobní EAN (EAN pro výrobu musí být jiný než pro spotřebu)
Pokud chcete odebírat sdílenou elektřinu, musíte mít instalované průběhové měření.
o O průběhové měření si budete moci požádat prostřednictvím EDC.
o Ověřte si připravenost vašeho elektroměrového rozváděče pro osazení průběhového měření. Pro ověření a kontrolu technické způsobilosti připojení se můžete obrátit na naše spolupracující revizní techniky. Případné úpravy zajišťujete na své náklady.
o Výměnu elektroměru zajišťuje distributor na základě požadavku od EDC.
o Od 1.7.2024 bude možné požádat distributora o výměnu elektroměru z důvodu budoucího sdílení na typ, který je legislativně určený pro sdílení elektřiny, tedy pro průběhové měření. Dřívější termín není z důvodu legislativní účinnosti možný. K požadavku bude nutné doložit potvrzení o registraci do portálu EDC.