Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.6.24 / dotaz č. 199309
Dobrý den,

prosím o radu ohledně systému vytápění v novostavbě. Jako primární zdroj vytápění bych chtěla použít akumulační kachlová kamna s teplovodním výměníkem napojené na podlahové topení a zajišťující ohřev vody. Pro splnění PENB je však potřeba doplnit další zdroj/e vytápění. Jaké jsou prosím možnosti pokud se chci vyhnout tepelnému čerpadlu? Jedná se o dvoupodlažní poloroubenku o půdorysu 10x8 m, měrná potřeba tepla na vytápění 61 kWh/(m2.rok).
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.

Podle přílohy 5 vyhlášky MPO ČR č. 264/2020 Sb. musí být u obytných zón dodržen maximální podíl na ročním pokrytí dodávky tepla pro sekundární zdroje tepla podle Tab. A1 v ČSN 730331-1, Změna 1 (2020).
Z toho vyplývá, že pokud je zpracován projekt vytápění, kde bude navržen jeden zdroj vytápění (akumulační kachlová kamna s teplovodním výměníkem) a bude v projektu podloženo, že je daný zdroj dostatečný pro vytápění, tak by se nemusel řešit další zdroj vytápění. Zde akorát může nastat problém, že ve výpočtu průkazu ENB bude sice splněna podmínka primární energie z neobnovitelných zdrojů, ale nemusí být splněna podmínka celkové dodané energie, protože krbová kamna budou mít asi nižší účinnost. Záleží ale i na dalších věcech, které vstupují do výpočtu.
Asi by bylo vhodné, aby Vám zpracovatel PENBu spočítal několik variant s různými možnými zdroji vytápění a Vy si pak vybrala tu přijatelnou variantu.
Psala jste sice, že se chcete vyhnout tepelnému čerpadlu, ale někteří lidi si pořizují klimatizaci, která jim v zimě topí a tvrdí, že je to dostačující.


S pozdravem
Miroslav Sáblík

Odpovídá:  Miroslav Sáblík - M-EKIS 3M63 Valašské Klobouky, Miroslav Sáblík
Téma:  Vytápění
tisk