Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.24 / dotaz č. 199420
Dobrý den, jsme SVJ (řadové bytové jednotky) a chtěli bychom provést částečnou výměnu oken a zateplení jedné strany domu. Chtěli bychom požádat o dotaci na výměnu oken i zateplení. Jak máme postupovat, na koho se na začátku obrátit? Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.
Postup pro získání dotace je podrobně popsán na stánkách dotačního programu Nová zelená úsporám:
https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/

Doporučujeme:
1) Prostudujte si „Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory“ najdete je na: https://novazelenausporam.cz/dokument/3378
2) Připravte si projektovou dokumentaci stávajícího stavu, pokud ji nemáte u sebe, vyžádejte si ji na stavebním úřadu a udělejte si kopii
3) Vyberte si energetického specialistu a nechte si zpracovat posudek pro dotaci, kde budou navrženy parametry zateplení, oken a další opatření. opatření musí být navržena tak, aby byly splněny podmínky dotačního programu, např. musíte snížit průměrný součinitel prostupu tepla celé budovy nejméně o 10 %, resp. o 20 % při vyšší dotaci.
4) Vyberte si projektanta, který zpracuje projektovou dokumentaci na základě posudku pro dotaci. Projektant by vám měl zpracovat i rozpočet, což budete potřebovat pro výběr dodavatele.
5) Požádejte o dotaci přes formulář SFŽP: https://zadosti.sfzp.cz/
6) Protože dotace se vyplácí zpětně, zajistěte si financování.
7) Vyberte si dodavatele (dle cenové nabídky na základě rozpočtu a projektu a podle referencí – doporučujeme několik referencí ověřit), uzavřete s ním smlouvu, ve smlouvě by měl být závazek dodržet projekt (pokud by vám např. namontoval levnější okna s nevyhovujícími tepelně-technickými parametry, přijdete o dotaci) .
8) Zajistěte si stavební dozor, nezávislý na dodavateli, který bude kontrolovat kvalitu stavebních prací.
9) Po realizaci předložte SFŽP požadované doklady o realizaci.

Přejeme úspěšnou stavbu!
K. Srdečný, Jan Truxa.
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk