Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.24 / dotaz č. 199441
Dobrý den,

řeším založení pasivního domu na základových pasech s izolací nad základovou deskou (jedná se o tento konstrukční detail na CPD: https://www.pasivnidomy.cz/detaily/obvodova-zed-u-zakladu-reseni-s-tvarovkou-ks-iso-kimmstein-v-pate-zdiva-9). V konstrukčním detailu se doporučuje založit na 2 řadách speciálních VPC bloků (2 tvárnice, každá výšky 113 mm) se sníženou tepelnou vodivostí.

V rámci přípravy projektu jsem tento detail se více osobami zainteresovanými ve výstavbě pasivních domů. Slyšel jsem dva druhy názorů:
Názor č. 1 - bohatě postačuje 1 vrstva zakládacích bloků se sníženou vodivostí.
Názor č.2 - v Praze a okolí bude díky klimatu tepelný most tak zanedbatelný, že se vůbec nevyplatí do speciálních bloků se sníženou tepelnou vodivostí investovat. Takže na zakládací maltu umístit rovnou VPC.

Mohu poprosit o vás názor?
Dobrý den,
k řešenému detailu je možné dohledat informace jak bude použití prvků s lepšími tepelně- izolačními vlastnostmi ovlivňovat například vnitřní povrchovou teplotu konstrukce a další vlastnosti. U detailu je karta "Technické parametry" a tam je porovnání vypočítáno, podle těchto kritérií se můžete také rozhodovat.

Pro přerušení tepelného mostu v patě vápenopískového zdiva je možné použít více variant - výrobce vápenopískového zdiva dodává systémové tvarovky pro zakládání, dále je možné použít pěnosklo nebo další materiály.

Pasivní dům je vždy individuální stavba a je také důležité v jakých klimatických podmínkách se navrhuje a to ovlivní návrh všech konstrukcí (jinak se bude navrhovat obálka objektu například v Jihomoravském kraji a jinak v Libereckém).

Pasivní dům se vyznačuje kvalitně provedenými detaily ve všech směrech a proto přerušení tepelného mostu by mělo být součástí návrhu konstrukčního detailu.

V případě dalších dotazů ke konstrukčním detailům, můžete kontaktovat naši kancelář a můžeme Vám nabídnout osobní konzultaci v rámci EKIS.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk