Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.24 / dotaz č. 199475
Dobrý den, prosím Vás, mohu požádat o dotaci na fotovoltaickou elektrárnu z programu Nová zelená úsporám, která by byla umístěná na domě, který vlastním a ve kterém i bydlím, ale který je v katastru nemovitostí zapsán jako "víceúčelová stavba"? Jedná se o "klasický rodinný dům" v jehož sklepních prostorech mám dílnu určenou k podnikání.
Děkuji
Dobrý den,
podpora v programu Nová zelená úsporám se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech, kdy v závazných pokynech jsou uvedeny bližší definice:
V případě stávajících staveb jsou pro účely programu za rodinné domy považovány stavby pro bydlení v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty a obytné části zemědělské usedlosti (statku) která splňuje definici pro byt.
Dle § 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, kde u rodinného domu musí být více než polovina podlahové plochy odpovídat požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena a užívána, v níž jsou nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví, a je (bude) jako rodinný dům zapsána v katastru nemovitostí.
Dále je v závazných pokynech uvedeno, že ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Státní fond životního prostředí (SFŽP). Doporučuji se tedy s vaším konkrétním případem obrátit přímo na SFŽP a získat od nich stanovisko. Kontakty naleznete např. zde: https://novazelenausporam.cz/kontakty/.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB