Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.24 / dotaz č. 199610
Dobrý den, můžu mít ještě dotaz navazující na můj dotaz ze dne 27.5.24 / dotaz č. 196846?

Závěr od ředitele Roniky mám tento:
v bytě došlo k přepouštění SV do TV jak jsem psal již níže.
přepouštění: v bytě dochází k přetlačování SV do TV, přepouštění je způsobeno tím, že tlak studené vody je většinou vždy větší než tlak teplé vody a pokud se v bytě nachází nekvalitní směšovací zařízení (například baterie). Může se tento jev projevovat. Odstraněním přepouštění SV do TV lze zabránit instalováním zpětné klapky.
S pozdravem Jan Ševcovic.
----------------------------------------------------
Montéři v bytě byli několikrát, klapka je nainstalovaná, teď se zdá, že vše běží správně.Mně se ale jedná o vyúčtování za rok 2023.
Na můj hlavní dotaz, jestli došlo kvůli baterii i ke skutečné spotřebě vody(a je tedy oprávněné po nás chtít uhradit nedoplatek) mi v Ronice nikdo neodpoví.Snažím se o nějaké vyjádření, které bych předložila SVJ, ale je to marné.
Jedná se mi o to, že potřebuji od někoho zjistit, jestli po nás může SVJ chtít ten nedoplatek zaplatit, nebo jestli se můžeme někde odvolat. V tom bytě nikdo nebydlel,probíhala tam v roce 2023 rekonstrukce a tedy instalace zřejmě problematické baterie, ta voda nebyla tedy spotřebovaná. Měl by přece jít udělat nějaký rozpad spotřeby celého domu, kde by se to ukázalo, nebo ne?Může po nás SVJ ty peníze chtít, nebo se můžeme nějak bránit? Děkuji Kiceluková.
Dobrý den, jak již vyplynulo z vašich dotazů a odpovědí na ně, k závadě došlo na vašem zařízení (baterie). Studená voda, která protekla vaším podružným vodoměrem do rozvodu teplé vody. Při rozdělení spotřeby je postupováno jinak u studené a jinak u teplé vody. Jejich spotřeby nelze nijak porovnávat a zjistit tak, jestli v nějakém případě došlo k vnitřní cirkulaci. Nelze proto udělat, jak říkáte, "rozpad celého domu", při rozdělení spotřeby se prostě rozdělí spotřeba naměřená na patním měřidle v poměru bytových podružných měřidel. Jestli došlo k průniku studené vody do rozvodu teplé vody nelze zjistit. SVJ zaplatí dodavateli množství, naměřené na vstupu do objektu - toto množství do objektu bylo dodáno a proti tomu není odvolání. Jestli tato voda byla spotřebována nebo pronikla do okruhu teplé vody nelze z měření zjistit.
S pozdravem Ing. Václav Rybář.
Odpovídá:  Ing. Václav Rybář - EKIS Ústí nad Labem K Faktor tisk