Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.6.24 / dotaz č. 199691
Dobrý den,
připravujeme žádost z Národního plánu obnovy a přílohou je Potvrzení energetického specialisty a PENB.
Je pro vypracování výše uvedených dokumentů potřeba projektová dokumentace, případně jiné doklady?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Většina dotačních titulů včetně NPO většinou vyžaduje a chce nějakou formu projektové dokumentace případně aspoň stavebně-technologickou studii.
Přílohou dotačních titulů bývá PENB, energetický posudek nebo nějaká forma vyjádření energetického specialisty k plnění podmínek dotace.
Pokud dotační titul NPO ve vámi zamýšlené výzvě nevyžaduje projektovou dokumentaci tak pro vyhotovení PENB je potřeba aspoň nějaká hrubá forma projektové dokumentace. Nějaký pasport budovy a poté by mohl specialista s místním šetřením vyhotovit PENB.
Neznám přesně vámi zamýšlený titul (je jich v NPO mnoho) a tak nevíme k jakým specifickým podmínkám se musí specialista vyjádřit. Ovšem pokud tam jsou podmínky jako typu nová energeticky vztažná plocha v m2, úspora neobnovitelné primární energie, snížení emisí CO2, plocha místností s novým osvětlením a podobně tak si nedovedu představit, jak se vyjádřit k podmínkám bez PD. Pokud se tam specialista vyjadřuje k údajům typu, je ve stavbě plynový kotel, kolik má podlaží, kolik vznikne nových tříd atd tak se dovede k tomuto vyjádřit i na základě místního šetření.
Pro PENB je tedy potřeba aspoň nějaká „hrubá“ projektová dokumentace a pro stanovisko k podmínkám je to dle konkrétního titulu v NPO. S konkrétním výzvou v NPO je vhodné se obrátit na některého energetického specialistu nebo telefonicky kontaktovat některé ze středisek EKIS a můžete konzultovat přesný rozsah na PD.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Němec - EKIS Jihlava EAV tisk