Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.24 / dotaz č. 199697
Dobrý den. Nevím si rady, pronajímám byt a potřebuji vyučovat topení za období 01.01.2024 - 30.06.2024. Odepsal jsem stav od koncového stavu dílků po spotřebu k 30.06.2024.Píšu konec měsíce protože byt už je prázdný. Na koho se mohu obrátit s pomocí. Děkuji
Dobrý den,

Z textu není více zřejmé, ale mohu se právem domnívat, že se jedná o bytový dům, jehož bytové jednotky nemají kalorimetrická samostatná měření odběru tepla. V tom případě, pokud byste na požadavku trvala, musela byste zaplatit samostatný výpočet pro všechny jednotky v bytovém domě, odečet na straně dodavatele tepla - takže na základě osobního požadavku by se mohlo jednat o náklady přesahující minimálně deset tisíc korun na vyvolané náklady. Částka bude odvislá od počtu bytových jednotek a tedy celkových výpočtů každé bytové jednotky.

Počet dílků je irelevantní, protože se nejedná o přesné primární měřidlo, ale jen o pomocný mechanismus při výpočtu spotřeby tepla. Aby se vyloučila nahodilé a systematické chyby měřidla je důležité přepočítat odběr celého bytového domu a v případě více vchodů, i výpočet sousedních přiléhajících bytových domů. Proto je celkový výpočet teoreticky možný, ale na takové vyžádání ekonomicky příliš nákladný, přesahující velmi pravděpodobně náklady na vytápění.

Moje doporučení je ponechat do doby řádného vyúčtování jen a pouze na vybraných zálohách a konečné vyúčtování provést na uzavření ročního odečtu. Pokud nebude dané pomocné dílkové měřidlo vyhodnoceno chybové do + nebo -, lze pak přes Vámi odečtený počet dílků za předpokladu stejné ceny vypočítat náklady v uvedeném topném období.

To, že v objektu není nájemce je v tuto chvíli bezpředmětné, protože pro vytápění není podstatné kolik osob v daném bytě žije, to může mít vliv pouze na ohřev teplé užitkové vody. I kdyby jste v bytě nájemce neměla celý rok, náklady na vytápění by byly v zásadě shodné jako při plném obsazení bytu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk