Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.24 / dotaz č. 199930
Dobrý den pane Sáblíku,

obracím se na Vás s dotazem k NZU Light jako poradce, kterého jsem našla v seznamu.

Ráda bych využila dotaze jak na ohřev vody, tak na zateplení domu.
Můžu Vás poprosit o více informací, jaké jsou postupy?

Dům je cihla, porotherm, bez omítek a zateplení.
Chtěla bych zaizolovat dve hlavní stěny domu, kde se nachází obytné pokoje a využít roštu, mezi který se vloží vata.

Střecha má malé přesahy. Je tam prostor cca 18 cm po konec přesahu. Může být vata v roštu stlačená do menšího roštu pro splnění podmínek dotace?
Případně jak se počítají odpory a lze použít menší izolant nebo izolant, který by předpsaným R splňoval podmínku při menší tloušťce izolace?

Příspěvek na bydlení a na děti pobírám, tam podmínky splňujeme, trvalé bydliště zde máme taktéž.

Děkuji za zprávu.


Dobrý den.

Pro ohřev teplé vody je možné využít termický systém nebo fotovoltaický systém.
Termický systém zabere méně místa na střeše, má vyšší účinnost, ale neohřívá tolik v zimním období a jsou potřeba trubkové rozvody. Termický systém je závislý i na venkovní teplotě, čím vyšší teplota, tím lépe to nahřívá.
Fotovoltaický systém ohřívá více i v zimním období a nejsou potřeba trubkové rozvody, jen „dráty“. Fotovoltaický systém není závislý na venkovním teplotě, naopak vyrábí elektřinu lépe, když je chladněji.

Požadavek termického systému je minimální celková plocha apertury kolektorů 1,80 m2 a objem zásobníku vztažený k celkové ploše apertury, tj. 45 litrů/m2.
Požadavek fotoviltaického systému je minimální instalovaný výkon FV panelů 2,00 kWp a objem zásobníku vztažený k instalovanému výkonu fotovoltaického systému, tj. 45 litrů/kWp.

Vhodné je mít několik nabídek. Podat žádost o dotaci a po schválení uzavřít smlouvu s vybranou firmou, která Vám nainstaluje solární ohřev teplé vody.

Dotace je 70000,- Kč, pokud se instaluje nový zásobník. Při použití stávajícího zásobníku teplé vody je pak dotace 50000,- Kč.


Zateplení obvodových stěn: Minimální tloušťka tepelné izolace fasády je 200 mm. Je možné použít vatu v roštu, ale musí být zachována tloušťka vaty těch 200 mm. V případě použití lepších tepelněizolačních materiálů je možné využít přepočet tepelného odporu, který bude splňovat požadavek pro zateplení fasády. Pro přepočet tepelného odporu R je potřeba znát tepelnou vodivost λ tepelněizolačního materiálu. Například u šedého polystyrénu s tepelnou vodivostí λ = 0,032 W/mK vychází tloušťka 180 mm a s tepelnou vodivostí λ = 0,031 W/mK vychází tloušťka 160 mm. Tento přepočet ale nebude vycházet při zateplení vatou v roštu. Při správném započítáním roštu ve výpočtu nebude s menší tloušťkou splněn požadavek tepelného odporu. V tomto případě může tloušťka izolantu vycházet i větší.
Pokud se tedy bude zateplovat minerální vatou v roštu, tak bude potřeba minimálně tloušťka vaty 200 mm bez stlačení.

Nově se výše dotace vypočítává ze zateplované plochy fasády (nebo jiné zateplované konstrukce), a tak je možné zateplovat i jen některé stěny domu.
Výše podpory zateplení fasády je 1500,- Kč/m2.
Maximální výše dotace v NZÚ Light je 250000,- Kč a je jedno, zda se celá částka použije na zateplení nebo se využije na ohřev teplé vody a zateplení. Pokud bude podána žádost na ohřev TV včetně nového bojleru, tak dotace na ohřev TV bude 70000,- Kč a zbylá část 180000,- Kč může být využita na zateplení a výměnu výplní otvorů.

K podání žádosti je potřeba mít:
- Dokument o vlastnictví bankovního účtu (smlouva nebo výpis z BÚ).
- Dokument prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení nebo přídavku na dítě.
- Fotografie stávajícího stavu.
- Odborný posudek zpravovaný poradcem MAS, EKIS nebo M-EKIS.

Způsob podání žádosti
- Žadatel si podá žádost sám v systému AIS ČR (nebo někdo za něho podá žádost).
- Žadatel si podá žádost sám v systému AIS ČR s pomocí poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS.
- Žadatel založí účet žadatele (prostřednictvím identity občana nebo internetového bankovnictví) v systému AIS ČR, přepošle kód a poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS podává a administruje žádost.

Poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS provede i návštěvu na místě, kde je možnost další konzultace.


S pozdravem
Miroslav Sáblík