Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.7.24 / dotaz č. 200364
Dobrý den, mám dotaz na rozúčtování el. energie z hlavních hodin na odpočtové elektroměry jednotlivým uživatelům v zahrádkářské kolonii, kde je 71 účastníků. Je ztráta mezi hlavním elektroměrem a součtem odpočtových elektroměrů ve výši 1477 kwh akceptovatelná nebo někdo podvádí? Někteří mají vysoký odběr, jiní minimální a někteří žádný, jen hodiny a dokonce je tam i jen antoníček, tedy žádné připojení. Je správné všem bez rozdílu naúčtovat podíl ztráty a celou distribuci el. energie včetně stálého platu z odebrané a spotřebované el.energie jako paušál, jak se nyní někteří domáhají? Co by mělo být správně zahrnuto do paušálu, tedy položky, kterou by měli všichni platit bez ohledu na spotřebu a má platit paušál i ten, kdo nemá elektroměr a žádné spotřebiče? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Vámi udávaný rozdíl může být způsoben buď nějakou poruchou v elektroinstalaci nebo pravděpodobněji chybou/nepřesností jednotlivých elektroměrů. Předpokládám, že podružné/odběrové elektroměry u chatek nejsou cejchovány, tj. není u nich garantována přesnost výrobcem. V tomto případě může s menším odběrem růst nepřesnost elektroměru (nízká citlivost na malý odběr). Fakturační elektroměr má vyšší citlivost a proto tuto nízkou spotřebu zaznamená = naměřená "ztráta".
Rozhodnutí o rozúčtování spotřeby elektrické energie a stálých plateb je čistě na vaší domluvě.
Pro jednotlivé chatky s elektroměrem by měly být zohledněny stálé platby za fakturační odběrné místo (tyto platby lze případně dopočítat poměrově vůči spotřebě dané chatky) a samozřejmě přímá spotřeba + poplatky spojené s výší spotřeby elektřiny. Případné ztráty lze pak opět poměrově rozdělit podle výše spotřeby. V případě chatek bez elektroměru je nutno zohlednit také využití elektřiny mimo přímou spotřebu např. čerpání vody = spínání čerpadla, společné osvětlení, případně cokoliv dalšího. Pokud chatky bez elektroměru nevyužívají elektřinu ani nepřímo, pak nevidím důvod jejich podílu na platbách za elektřinu.

Další informace můžete nalézt v předchozím dotazu iEKIS - https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/39058
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk