Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.24 / dotaz č. 200626
Dobrý den, uvažuji o sdílení vyrobené elektřiny s příbuzným, bydlícím v RD na stejné ulici, a měl bych následující dotaz :

Chápu že sdílet je možné pouze "přetoky" z výroby aktivního zákazníka do sítě. Rovněž chápu, že vyrobenou elektřinu je možno sdílet pouze "s okamžitou spotřebou" v 15 min.
intervalu. Jakou roli však v tom mohou sehrát bateriová úložiště ? Bateriové úložiště aktivního zákazníka asi žádnou roli hrát nemůže. Může si však pasivní zákazník nainstalovat své vlastní bateriové úložiště a do něj si ukládat sdílenou elektřinu, odebranou od aktivního zákazníka, která se tímto uložením pro účely účetní operace sdílení "spotřebuje", avšak její reálná spotřeba se tím v čase odloží ?

Děkuji upřímně za informaci
Dobrý den,
Přiznám se, že v tomto tématu nemám zatím příliš informací. Ano – lze sdílet pouze vyrobené přetoky v každém měřeném patnáctiminutovém intervalu. Více informací žádejte u svého distributora či obchodníka s el. energií.
Pokud by měli být instalovány další baterie na objektu jiného subjektu – bylo by potřeba ošetřit toto smlouvou či věcným břemenem. Rozdělení a vyúčtování uložené energie bude otázkou na dodavatele daného FVE systému.
Bude nutné se registrovat u Elektroenergetického datového centra. Jakmile se zaregistrujete, můžete si u svého distributora požádat o chytrý elektroměr s průběhovým měřením, které je podmínkou pro zapojení do sdílení.
Prosím kontaktujte distributora o více informací.
S pozdravem,
Sýkora