Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.24 / dotaz č. 200663
Prosím vás potřeboval bych kamna na tuhá paliva dřevo prý může te sehnat dotaci poradila mě česká spořitelna.

Dobrý den,

dobrý den. Z Vámi zaslaného popisu mi není zcela jasná Vaše situace a tudíž ani Váš požadavek. Odhaduji, že se tedy může jednat o výměnu zdroje tepla pro topení, popř. přípravu teplé vody. Pokud ano, jak jsem uvedl, jedná se o výměnu, tzn. původní zdroj musí být ekologicky zlikvidován. Také netuším, zda spadáte do kategorie nízkopříjmových nebo nikoliv. Tato skutečnost má významný vliv na výši dotace a taktéž na samotnou podporovanou výměnu. Pokud jste vlastníkem rodinného domu a spadáte do nízkopříjmové skupiny (starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně nebo pobíráte příspěvek na bydlení), pak lze využít tzv. kotlíkovou dotaci ve výši až 95% způsobilých výdajů.
Podporována je výměna kotle na pevná paliva nesplňujícího 3., 4. a 5. emisní třídu za:
- kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže (až 130 tis. Kč)
- kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva (až 130 tis. Kč)
- elektrická a plynová tepelná čerpadla (až 180 tis. Kč)

Více informací, včetně kontaktních míst pro podání žádosti a nezbytných dokumentů, naleznete zde:
https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/domacnosti-s-nizsimi-prijmy/

Tímto způsobem lze řešit dotace do 30.8.2024. Pokud se Vás tato možnost týká, doporučuji neotálet s podáním žádosti. Jednak kotle uvedených tříd nesmějí být po 1.9. v provozu a druhak se podpora od 1.9. výrazně sníží a bude řešena v rámci Nové zelené úsporám LIGHT. (viz. https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2024/06/24/1719231062_NZ%C3%9A-Light_Vymena-zdroju_2024-06-21.pdf)
https://novazelenausporam.cz/tiskova-zprava/70

Pokud nespadáte do skupiny nízkopříjmových, pak se Vám v rámci výměny nabízí širší škála možností, avšak s mnohem menší dotační podporou. Detailní informace naleznete zde:
https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2024/02/14/1707926676_2024-01-31-ModF-HOUSEnerg-NZ%C3%9A-RD_Standardn%C3%AD-v%C3%BDzva.pdf

Tak či tak, doporučuji se obrátit se přímo na místně příslušnou pobočku Státního fondu životního prostředí (např. pro Olomoucký kraj je to budova RCO na ul. Jeremenkova - "věžák u nádraží") nebo telefonicky či emailem na poradce EKIS popř. M-EKIS (tedy i na mne). Seznam poradců naleznete zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Odpovídá:  Ing. Radek Dubravský - M-EKIS Olomouc Ing. Radek Dubravský
Téma:  Vytápění
tisk