Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.24 / dotaz č. 200737
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem k výběru zvolené technologie pro vytápění objektu - Jedná se objekt Masarykovy základní školy Plotiště - Hradec Králové. V tomto objektu je stávající plynová kotelna, 30 let staré kotle Vaillant, na (nebo spíše za) hranicí životnosti, částečně nefunkční regulace atd. Před dvěma lety jsme aktivně řešili přípravu rekonstrukcí plynových kotelen (typově stejných objektů, jako zmiňovaná ZŠ máme celkem 5). Zvažovali jsme změnu vytápění na TČ země voda. Po zvážení všech okolností, kalkulací, nákladů, cen energie atd. jsme se rozhodli pro ponechání vytápění plynem a kompletní rekonstrukci kotelen s instalací kondenzačních kotlů. Pro Masarykovu ZŠ je nyní již vytvořená kompletní projektová dokumentace a v průběhu letních prázdnin 2025 proběhne realizace. Je otevřenou otázkou, zda kotelna ještě ten jeden rok vydrží funkční. Stejný kotel v jedné z dalších ZŠ v uplynulé topné sezoně 2x prasknul, provizorně se opravoval a pochopitelně došlo k odstávce tepla, což byl pro školu významný problém. Hlavním kritériem je tedy čas. Nyní, v této fázi, nám byl dán znovu požadavek na vyhotovení nového aktuálního posouzení, zda by nebylo přece jen vhodnější zvolit vytápění TČ.
Bylo by možné vás o toto posouzení požádat? Celkové srovnání všech spojených nákladů? Mohu dodat veškeré podklady, projektovou dokumentaci plánované plynové kotelny atp.
Předem velmi děkuji za odpověď
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Posouzení bychom zpracovat s největší pravděpodobností dokázali (záleží na předložených podkladech). V uvedeném případě (dle velikosti objektu a jeho pravděpodobným nárokům) není obecně možné říci, že bude instalace TČ aktuálně výhodnější, neboť:
o Bude pravděpodobně nezbytná rekonstrukce celé otopné soustavy, v tom případě není možné „pouze“ vyměnit stávající zdroj za tepelné čerpadlo, otopná soustava by neplnila svou funkci;
o Smysluplné realizaci TČ musí předcházet dosažení dobré obálky budovy. Dle Google Street View si nejsme jisti, že bude obálka dostačující (avšak samozřejmě to nevylučujeme);
o Doporučovali bychom využití TČ země/voda (z důvodu možnosti letního chlazení, minimalizaci hluku a obecně dosahovaní vyšší účinnosti), avšak obáváme se nestihnutí Vámi uváděného termínu plánované realizace (s ohledem na předprojektovou přípravu, zpracování projektu a zajištění potřebných povolení).

Naším doporučením by v této (poměrně havarijní) situaci bylo:
o Realizovat kotelnu jako plynovou, vybavenou kondenzačními kotli a sofistikovanou regulací (dodržení jednotného standardu MaR pro všechny budovy v majetku města s možností postupného začlenění do společného dispečinku)
- Aktuálně je možné žádat o finanční podporu i na výměnu plynového kotle za plynový v poslední výzvě NPŽP
o Do plánu zařadit přípravu projektu přechodu na tepelné čerpadlo (zásobník projektů v rámci energetického managementu)
o Přechodu na tepelné čerpadlo musí předcházet:
- Geologický průzkum
- Energetická optimalizace objektu – snížení energetické náročnosti na minimum – alespoň tak, aby odpovídala standardu období předpokládané realizace
- Návrh tepelného čerpadla na základě energetické optimalizace a v synergii s dalšími systémy TZB a návrh řešení celé otopné soustavy

Zvažte tedy prosím výše uvedené a bude-li mít o případnou optimalizaci budovy s cílem efektivního využití TČ zájem, prosím neváhejte se na nás obrátit.