Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.24 / dotaz č. 200990
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak se dokládá/prokazuje, že stavba průmyslová/výrobní/zemědělská má spotřebu energie do 195 MWh/rok a tedy není povinností mít zpracovaný PENB? Zda stačí např. protokol výpočtu nebo nějaké čestné prohlášení?

Děkuji
Dobrý den,
Zákon 406/2000 Sb. má napsáno v § 7 odst. 5, písm. e: „u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok,“
Což je výjimka jak pro větší změnu dokončené budovy, tak pro novostavbu budovy/haly.
Bohužel zákon dále nedefinuje, co to je spotřeba energie a jak se k plnění této výjimky dokládá.
U stávajících staveb, a tudíž prokázání plnění požadavků pro větší změnu dokončené budovy, můžeme a doporučil bych předložit plnění této výjimky stávající fakturací budovy.
Pro novostavby bych se obrátil na některého z energetických specialistů ať vám sepíše k tomuto prohlášení o předpokládané spotřebě pod 195 MWh, kterou je vhodné doložit aspoň nějakým protokolem výpočtu o spotřebách energie.
Případně se odvolat na tuto výjimku a předložit nějaký protokol výpočtu spotřeb energie, který by dle našeho názoru měl provádět právě energetický specialista.
Možnou alternativou je ovšem trochu kočkopes, že plnění této výjimky můžeme prokázat vyhotovením PENB, který podmínky SÚ neplní (kvalitou konstrukcí, zdrojem vytápění) ale dokládáme jej jen proto abychom si obhájili výjimku zákona. Z PENB se dozvíme předpokládanou spotřebu energie pod 195 MWh.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Němec - EKIS Jihlava EAV
Téma:  Legislativa
tisk