Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.24 / dotaz č. 201032
Dobrý den, Mám zájem o konzultaci a postup řešení zateplení fasády na adrese Ruda nad Moravou, Hrabenov 203. Mám přídavky na dítě. Děkuji Švéda Svatopluk

Dobrý den,

provedení zateplení fasády u rodinných rodinných domů je podporováno dotačními tituly NZÚ.
Majitelé RD mohou získat podporu z dotačních titulů:

A) Dotační titul „NZÚ Rodinné domy“.

Tento titul poskytuje podporu na energeticky úsporná opatření, která byla resp. budou realizována a uhrazena po 1. lednu 2021 a splňují předepsané dotační podmínky. Podporuje celková i dílčí zateplení, kterým je dosaženo předepsané energetické úspory při současném dosažení:
- předepsaných technických parametrů provedených částí zateplení,
- celkové úspory dodané a neobnovitelné energie min. 10 % oproti výchozímu stavu.
Pro celkové zateplení (tzv. optimální) s vyšší dotační sazbou je požadováno dosáhnout úsporu dodané a neobnovitelné energie min. 30 % oproti výchozímu stavu.

Splněním výše uvedeného je z titulu „NZÚ rodinné domy“ možno získat dotaci na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů, instalaci stínicí techniky a na projekt a odborný posudek.
Na zateplení je možno získat podporu až 950 000 Kč.

Dále je možno z titulu „NZÚ Rodinné domy“ získat dotační podporu na

Zelenou střechu
Výstavbu zelených střech na RD, případně dalších nadzemních stavbách ve vlastnictví žadatele
Využití tepla z odpadní vody
Dotace na systémy pro využití tepla z odpadní vody
Dotaci na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva, kotlů na topné oleje a lokálních topidel (např. kamen) využívaných jako hlavní zdroj tepla) za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo nebo na výměnu plynových kotlů starších než 20 let a elektrického vytápění za tepelné čerpadlo.
Dotaci na domácí solární fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou, kdy vyrobená elektrická energie se přednostně využívá v domě.
Dotaci na efektivní zachytávání a využití dešťové a odpadní vody. Zachycenou vodu lze použít na zalévání zahrady nebo jako vodu užitkovou.
Dotaci na systém na přípravu teplé vody pomocí solárních panelů či tepelného čerpadla
Dotaci na ekomobilitu na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobil a dalších zařízení nezbytných pro její provoz.
Dotace na systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla

Při kombinaci opatření lze získat dotační bonusy za kombinace více úsporných opatření, bonusy pro žadatele ze znevýhodněných regionů a
bonusy za environmentálně šetrná řešení.

Dotací „NZÚ rodinné domy“ možno pokrýt celkem 50 % způsobilých výdajů.


B) Dotační titul "NZÚ OPRAV DŮM O BABIČCE" .

Tento novější dotační program je je určen pro celkové stavební renovace starších rodinných domů za účelem snižování energetické náročnosti jejich provozu a dosažení úspory energií.

Dotační program "NZÚ Oprav dům po babičce" umožňuje zálohové financování celkových renovací a oproti titulu „NZÚ rodinné domy“ má vyšší dotační sazby (např. na odborný posudek 50 tis Kč)

Základní podmínkou čerpání dotace z programu Oprav dům po babičce je realizace celkového, tzv. optimálního zateplení, kterým je dosaženo dotačním titulem požadovaných energetických úspor dodané a neobnovitelné energie a to ve výši min. 30 % oproti výchozímu stavu a současně dosažení a doložení předepsaných technických a funkčních parametrů zateplení, které bylo dokončena po 17. 7. 2023. Dotaci je možno, jak již popsáno výše, čerpat i zálohově.

Dotace "NZÚ Oprav dům po babičce" je určena pro vlastníky rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní, tj. zaměstnanci, zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné, pracující důchodci, pracující studenti a učni, rodiče na mateřské dovolené. Žádat mohou fyzické nepodnikající osoby .

Dotaci není možno poskytnout , pokud žadatel nebo některý ze členů domácnosti vlastní více než jednu další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.

Současně s žádostí o dotaci na optimální zateplen "NZÚ Oprav dům po babičce" je zde možno požádat i o podporu dalších úsporných opatření předmětného domu :

Výměnu zdroje tepla
Fotovoltaiku
Úsporný ohřev vody
Řízené větrání s rekuperací
Využití tepla z odpadní vody
Zelenou střecha
Nádrž na dešťovku
Dobíjecí stanici pro elektro automobil

Na optimální (celkové, komlexní ) zateplení je možné získat dotaci až 1 milion korun (viz. dotační sazebník), dotace na odborný posudek pro zateplení je 50 tis. Kč.

Na ostatní úsporná opatření je možno získat podporu v obdobné (mírně vyšší) výši jako z dotačního titulu NZÚ Rodinné domy (uvedeno výše).
Je možno získat předem zálohu .

Dotací "NZÚ Oprav dům po babičce" možno pokrýt celkem 50 % způsobilých výdajů na energeticky úsporná opatření.

Dále je možno z dotačního titulu "NZÚ Oprav dům po babičce" požádat a získat dotační bonusy:

- Rodinný bonus 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě
- Bonus 10 % z celkové výše dotace pro domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem
- Bonus za environmentálně šetrné řešení projektu
- Kombinační bonus 10 tisíc korun za každou kombinaci opatření - pokud je kromě dotace na zateplení žádáno ve stejné žádosti o dotaci na další energeticky úsporná opatření.

PODMÍNKY k titulům „NZÚ rodinné domy“ a "NZÚ Oprav dům po babičce" :

Pro žádost o dotační podporu dle výše uvedených NZÚ je potřebný ODBORNÝ POSUDEK zpracovaný energetickým specialistou na základě vypracování energetického hodnocení - průkazů energetické náročnosti budovy PENB (dáno podrobně podmínkami pro získání dotace v dokumentech „NZÚ Závazné pokyny“).

V odborném posudku musí být patrný rozsah a způsob provedení podporovaných opatření a skutečnost, že tato opatření splňují podmínky stanovené závaznými pokyny dotace. Požadovaný obsah odborného posudku odpovídá typu podporovaného opatření a jeho minimální rozsah je stanovený v kapitole podmínek Odborný posudek a slouží také jako podklad pro určení výše podpory.
Odborný posudek pro oblast podpory zateplení se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení.
Oprávnění zpracovatelé odborného posudku Oblasti podpory zateplení (projektové dokumentace zateplení) jsou osoby autorizovaná podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Minimální rozsah projektové dokumentace pro oblast ZATEPLENÍ dle podmínek NZÚ je následující:

Výkresová část stávajícího a nového stavu. U jednoduchých a přehledných případů je možné návrh realizovaného opatření zakreslit do výkresů stávajícího stavu, návrh VŠAK musí být dostatečně odlišen (např. barevně). Výkresová část musí obsahovat výkresy v rozsahu nezbytném pro kontrolu provedených opatření, energetického hodnocení, ploch navrhovaných opatření a vyznačení jednotlivých zón.
Minimální rozsah výkresové části:
- situaci stavby, (v jednoduchých případech může být nahrazena kopií snímku katastrální mapy),
- půdorysy jednotlivých podlaží, včetně popisu nebo legendy místností,
- charakteristické řezy,
- zákres a popis prvků venkovní stínicí techniky (je-li žádáno o podporu na instalaci stínicí techniky).
Zpracování projektu zateplení pro odborný posudek musí být provedeno , jak uvedeno výše, autorizovaným projektantem.

Zpracování odborné části pro další volitelná opatření (výměna zdroje tepla, fotovoltaika, úsporný ohřev vody, řízené větrání s rekuperací, teplo z odpadní vody, zelená střecha, nádrž na dešťovku a dobíjecí stanice pro elektro automobil) provádí odborníci dotačním titulem předepsané kvalifikace.

Při potřebné úrovni informací a věcných podkladů je možný předběžný odborný odhad úrovně splnění energetických dotačních požadavků a výše dosažitelné dotace z konkrétního dotačního titulu NZÚ formou vypracování tzv. NEO - Návrhu energeticky úsporných opatření - zdarma v rámci služeb Ekis .
Výše uvedený celkový návrh NEO standardně obsahuje propočet (odborný odhad) nákladů, dosažitelné energetické úspory z titulu možných energetických opatření a úroveň dosažitelné dotace..
Tento návrh energetických opatření NEO však nenahrazuje odborný a energetický posudek (viz. výše) a neobsahuje přesné konkrétní výpočty, zvýší však (s rizikem nepřesnosti odhadu) informovanost pro rozhodování o účelném rozsahu zateplení a energeticky úsporných opatření a jejich přínosech a nákladech.

V rámci programu dotační podpory NZÚ RD i Oprav dům po babičce je možno využít poradenství a spolupráce s bankami a stavebními spořitelnami na spolufinancování energeticky úsporných komplexních renovací a získat výhodný úvěr s nízkým úročením a dlouhodobou splatností pro příjemce dotace .


C) DOTAČNÍ TITUL NZÚ LIGHT

NZÚ Light umožňuje získat prostředky na zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem (z řad seniorů a osob pobírajících dávky na bydlení) , které vlastní rodinné domy a byty a nemají prostředky na renovace.
Časově je tento dotační titul určen na podporu opatření, která byla realizována po 12. září 2022.

Oprávnění žadatelé a příjemci podpory musí splňovat podmínky:
a) Žadatel má ke dni podání žádosti, po dobu její administrace a po dobu udržitelnosti trvalý pobyt v podporované nemovitosti.
b) Žadatel je vlastník nebo spoluvlastník podporovaného:
– předmětného rodinného domu nebo
– bytu v bytovém domě nebo spoluvlastnického podílu na bytovém
domě s právem užívat posuzovaný byt nebo je
– člen bytového družstva s právem užívání posuzovaného bytu
v bytovém domě.
c) Žadatel a všichni členové domácnosti ke dni podání žádosti o podporu:
– pobírají starobní důchod a nevlastní další stavbu pro bydlení nebo
podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo
členský podíl v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání
bytu, nebo
– pobírají invalidní důchod 3. stupně, nebo
– jsou zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti
o příspěvek na bydlení v dané nemovitosti, nebo
– jsou zahrnuti do okruhu společně posuzovaných osob v žádosti
o přídavek na dítě žijící ve společné domácnosti se žadatelem.

d) Podpora NZÚ LIGHT není poskytnuta v případech kdy:
– žadatel má závazky po lhůtě splatnosti u finančního úřadu, správy
sociálního zabezpečení, Fondu, Ministerstva či jiného orgánu veřejné
správy;
– žadatel nemá právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu, popř.
je toto právo omezeno v rámci insolvenčního řízení či zajištění podle trestního
řádu , přičemž zástavy z důvodu hypotéky a půjčky nejsou na závadu;
– podporovaná stavba je ve vlastnictví či spoluvlastnictví obchodní
společnosti, právnické osoby, spolku nebo fondu;
Podporu NZÚ LIGHT nelze dále poskytnout v případě, že plocha využívaná k ekonomické činnosti, popř. k pronájmu přesáhne
20% celkové plochy RD, popř. bytu v bytovém domě.

Dle dotačních podmínek je tedy dotace NZÚ Light výslovně určena pro rodinné domy a byty ve vlastnictví lidí pobírajících dávky na bydlení a seniorů. Procedurálně se jedná o jednodušší postup podání a dokladování, kdy při podání žádosti (v elektronické formě) jsou požadovány pouze podklady :
1. Fotodokumentace – stav před započetím realizace navrhovaných opatření.
2. Dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele – dokument jednoznačně prokazující vlastnictví bankovního
účtu uvedeného v žádosti. (Účet, který žadatel v AIS SFŽP ČR označí jako dotační, bude účtem, na který Fond proplatí podporu).
3. Dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu.
4. Zpráva o navrhovaných opatřeních (jednoduchý odborný posudek) – závazný vzor a pokyny pro vypracování jsou zveřejněny na webových stránkách programu.

Zpráva k žádosti o dotaci pro NZÚ LIGHT musí být potvrzena členem místní akční skupiny České republiky („MAS“), případně oprávněným pracovníkem energetického konzultačního a informačního střediska („EKIS/M-EKIS“ ).

O konkrétní asistenci s možností vyřízení dotace NZÚ light od podání žádosti až po doložení realizace a potvrzení potřebných formulářů je možno požádat určené registrované poradce NZÚ Light, kontakty na tyto registrované poradce NZÚ light jsou jsou uvedeny na odkazu https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light// .

S pozdravem Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410 ///