Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.24 / dotaz č. 201108
Dobrý den, koupili jsme rozestavěný dům s propadlým stavením povolením, které bylo vydáno v roce 1998. Nám bylo v roce 2021 vydáno dodatečné stavební povolení, které navazovalo na původní. Nyní se chystáme kolaudovat, ale chtějí po nás PENB. Pani Ing., kterou jsme oslovili, nám řekla, ze pokud by měla PENB provést na základě požadavků platných v současnost, dům nevyhoví. Paní na úřadě na toto odpověděla, že nemají zatím žádný výklad nebo metodiku toho, jak má stavební úřad postupovat, když PENB k rodinnému domu nevyhoví - což se může u rodinných domů, které se povolovaly zvláště ještě podle starého stavebního zákona č. 50/1976 Sb., běžně stát. Prosím o radu. Děkuji, s pozdravem
Z Vašeho dotazu vyplývá, že se chystáte kolaudovat rozestavěný dům, který má nyní obnovené stavební povolení. U původních stavebních povolení a nyní platných zákonů může vzniknout několik problémů, zejména v oblasti Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Je zvláštní, že v případě podání žádosti o stavební povolení po Vás nebyl vyžadován PENB a nyní ano.

Podle současně platných právních předpisů, konkrétně zákona č. 406/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je před kolaudací nutné předložit PENB. Problém je, že budovy povolené podle starých předpisů nemusí splňovat současné požadavky energetické náročnosti.

Zákon č. 283/2021 Sb. (nový stavební zákon) stanoví, že dodatečné povolení stavby musí obsahovat podmínky pro její dokončení. Pokud je již stavba dokončena, stavební úřad může na žádost vydat společné rozhodnutí o dodatečném povolení a kolaudačním rozhodnutí za předpokladu splnění všech zákonných podmínek.

Vaše aktuální situace je častá a stavební úřady zatím nemají jednoznačný výklad pro řešení tohoto problému u starších stavebních povolení.

Doporučuji následující postup:

1. Konzultace s autorizovaným energetickým specialistou: Mohou znát různé způsoby, jak optimalizovat energetickou náročnost budovy, aby lépe odpovídala současným požadavkům.
2. Komunikace se stavebním úřadem: Požádejte o jednoznačné pokyny ohledně možnosti výjimek či jiných řešení, které by umožnily kolaudaci i bez aktuálně platného PENB.
3. Zpracování PENB na aktuální stav budovy: Může jít o optimalizaci, která zohlední i případné další požadavky úřadů.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk