Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.24 / dotaz č. 201233
Dobrý den,

S manželkou kupujeme novostavbu v Sedlnicích a zajímá nás, jaké jsou možnosti na vyřízení a čerpání dotace na novostavbu?

RD bude s 15cm polys. zateplením, v domě bude 4x rekuperace, tepelné čerpadlo.

Nikde nemohu najít přesnou specifikaci pro splnění dotace cca 530.000,-, případně i více, pokud lze na stránkách zelená úsporám.


Děkuji za info
Dobrý den,

výpočty pro splnění podmínek na podporu v rámci na NZU pro novostavby jsou mnohem komplexnější a není možné je s dostačující přesností určit na základě uvedených okrajových podmínek. K tomu je potřeba kompletní projektová dokumentace k celé obálce budovy a k TZB. Výchozím podkladem je PENB pro SP, který jistě již máte.

Obecně vzato je podpora NZÚ primárně orientovaná na rekonstrukce starých rodinných nebo bytových domů. Pro splnění podmínek pro novostavby je nutné splnit přísná kritéria a jsou pouze okrajovou záležitostí. Splnění podmínek bývá obecně dražší než výše možné získané veřejné podpory. Podmínky lze stáhnout na této adrese:

https://novazelenausporam.cz/dokument/3381

K tomu doporučuji vyhledat energetického specialistu, který se NZÚ pro novostavby primárně zabývá (je nutné, aby měl oprávnění na vystavení PENB dle zákona 406/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Zde je seznam specialistů registrovaných pod MPO:

https://www.mpo-enex.cz/experti/

S pozdravem

Radim Paluska




Odpovídá:  Ing., Ph.D. Radim Paluska - M-EKIS Zubří, Ing. Radim Paluska tisk