Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.7.24 / dotaz č. 201272
Dobrý den,

budu řešit dotaci na komplexní zateplení mého domu, firma mi provedla zateplení střechy, výměnu oken. Tento rok chceme řešit dotaci i na zateplení domu (Fasády) a to celé v rámci Oprav dům po babičce.

Problém je, že moje okna Otherm EFEKT mají uw 0,92w/m2. Výrobce uvádí, že meřením je to ale 0,7w/m2 → ale podle výpočtu NZU je to 0,92w/m2, tzn. okna nesplňují dle výpočtu o dvě setiny, což je nejspíše problém. Řešil se někdy podobný problém a uznatelnost?

Vím, že jsou to pouze 2 setiny a reálná propustnost měřením je dokonce nižší.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
Součinitel prostupu tepla měněných výplní otvorů pro NZÚ pro svislá okna tedy platí Uw ≤ 0,9 W/(m2K). Tuto hodnotu musíte bezpodmínečně dodržet. SFŽP netoleruje žádné odchylky ani nepřipouští zaokrouhlování. Takže uvedená okna nesplňují základní podmínku dotačního programu.
Tepelně technické vlastnosti oken doložíte Prohlášením o shodě (CE Conformity Declaration), který Vám je povinen dodat výrobce. Tento dokument je nutnou podmínkou uvedení výrobku na trh.
Nezáleží na tom, jaké jsou skutečné rozměry a členění výplně (okna). Splnění podmínky součinitele prostupu tepla pro výplně otvorů se v NZÚ posuzuje pro standardizované rozměry dle vyhl. č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk