Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.24 / dotaz č. 201320
Dobrý den, ještě k mému předchozímu dotazu č. 201313 - byl o tom, v jakém případě má prodávající povinnost předat průkaz PENB nebo jeho kopii kupujícímu. Určitě tedy při prodeji budovy nebo její ucelené části, jak jste správně odkázal na zákon 406/2000, §7a, odstavec 2 písm. b a písm. c.
Ale v mém případě se domnívám, že se mě toto ustanovení netýká - neprodávám ucelenou část budovy, jejíž definice je ve stejném zákoně v §2, odstavec 1, písm. q - ale spoluvlastnický podíl, jinými slovy ideální polovinu (rodinného domu) na kterou tato zmíněná definice opravdu nepasuje.
A ještě si dovolím poukázat na jeden právní názor - citaci, kterou jsem našel na webu :
Spoluvlastnickým podílem je vyjádřena míra, kterou se spoluvlastník podílí na právech a povinnostech. Nejedná se o ucelenou a oddělenou část.
Proto budu vděčen i za názor váš, tentokráte v tomto mém konkrétním případě, děkuji.
Dle zákona 406/2000 Sb. se povinnost týká budovy nebo ucelené části, což odpovídá např. bytové jednotce. Spoluvlastnický podíl v zákoně definován není, tedy bylo by možné výklad interpretovat tak, že požadavek není. Osobně i tak doporučím nechat zpracovat PENB ať máte jistotu, že kupující nebude PENB vyžadovat (i v budoucnu).

Nicméně výklad zákona může provádět pouze soud případně v dané problematice Státní energetická inspekce (SEI). Pokud vyžadujete oficiální odpověď odkáži Vás na pracovníky SEI na níže uvedených kontaktech:

https://sei.gov.cz/?portofolio=podatelna-sei