Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.7.24 / dotaz č. 201375
Dobrý den zajímalo by mne doporučení ohledně chlazení domů které splnuji současnou výzvu NZU+.

V projekt má podlahové vytápění které má i chladit ale jsem si jist jestli bude chlazený stacit a zajmalo by me hlavně jaká je běžná praxe chlazeni domů temer pasivnich.

Dekuji Vam
Dobrý den,
z Vašeho dotazu mi není úplně jasné, o jakou situaci se jedná.
Předpokládám, že jde o novostavbu rodinného domu, s možností získání dotace z programu Nová zelená úsporám, oblast podpory B - Novostavba.
V této kategorii můžete získat dotaci ve výši 535 000 Kč.
Pro získání dotace musíte splnit všechny podmínky, uvedené v Tabulce 5 Závazných pokynů pro žadatele, odkaz na příslušný dokument zde: https://novazelenausporam.cz/dokument/3381

Zda bude mít dům instalován systém chlazení není z hlediska dotací předepsáno, nicméně musíte splnit uvedené kritéria, přičemž chlazení má vliv zejména na Primární energii z neobnovitelných zdrojů.
Jedním z hodnocených kritérií je i Nejvyšší denní teplota vzduchu v letním období (max. 27 °C) - toto kritérium se dokládá výpočtem. V případě, že máte na všech osluněných fasádách navrženy aktivní stínící prvky, bere se toto kritérium za automaticky splněné.
Cílem je, aby se dům nepřehříval i bez toho, aby bylo použito strojní chlazení, které navyšuje spotřeby energií.

Pokud přesto bude potřeba chlazení, chladící systém musí vyjít z konkrétního návrhu. Zda bude stačit chlazení podlahou nedokáži takto určit, záleží na tepelné zátěži, využití stínění atd.
Doporučuji se pro konkrétní informace obrátit na příslušného specialistu.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk