Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.7.24 / dotaz č. 201445
Dobrý den,
píši jako jeden z vlastníků BJ v SVJ. v roce 2019 nám byly instalovány bytové vodoměry a kalorimetry (obojí v rámci rozúčtování jako podružná měřidla). Tento rok je plánujeme měřidla buď vyměnit nebo přeověřit (dodavatelská firma tvrdí, že lze). Prosím o informaci, zda již máme povinnost nainstalovat nová měřidla s dálkovým odečtem či můžeme stávající měřidla nechat pouze přeověřit a nová měřidla instalovat až k 1.1.2027 ? Velice děkuji za informaci
Dobrý den,
požadavky na stanovená měřidla a zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění je obsaženo v zákoně č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Tento zákon byl v roce 2021 novelizován s účinností od 1.1.2022, kdy v § 7, odstavci 11 je uvedeno: "Veškerá stanovená měřidla a přístroje registrující dodávku tepelné energie podle odstavce 4 písm. d) nebo e) instalovaná po účinnosti tohoto zákona musí být dálkově odečitatelnými stanovenými měřidly a dálkově odečitatelnými přístroji registrujícími dodávku tepelné energie v rozsahu a způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem. Veškerá stávající místa osazená stanovenými měřidly nebo přístroji registrujícími dodávku tepelné energie podle odstavce 4 písm. d) nebo e) musí být osazena dálkově odečitatelnými stanovenými měřidly nebo dálkově odečitatelnými přístroji registrujícími dodávku tepelné energie do 1. ledna 2027 v rozsahu a způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem."
Čili pokud dochází k instalaci měřidel a přístrojů po 1.1.2022, tak už by měly být dálkově odečitatelné. Pokud by se aktuálně neměnily, tak platí nejzazší termín leden 2027.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk