Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.24 / dotaz č. 201698
Dobrý den,
chtěla bych Vás touto cestou požádat o poskytnutí informací ohledně možnosti získání dotace ke změně zdroje vytápění rodinného domu. V současné době máme kotel na tuhá paliva s automatickým podáváním v emisní třídě č.3.
Na stránkách MŽP jsem si přečetla informaci, že po ukončení současných programů na emisní třídu 1 a 2 ke dni 30.9. bude od 1.10.2024 možnost čerpat dotaci také na ostatní emisní třídy.
V současné době zvažujeme výměnu stávajícího kotle za nový ve vyšší nebo rovnou na tepelné čerpadlo se změnou distribuční sazby u dodavatele ČEZ. Chtěla bych požádat o radu jak správně postupovat pro získání dotace, abych se mohla lépe rozhodnout jaký zdroj vytápění do budoucna zvolit.
Dobrý den, v současné době se přijímají dotace na kotle v emisní třídě nižší než 3, tudíž třídy 2. a 1. třídy. Pro nízkopříjmové domácnosti je určen program Kotlíkových dotací (konec příjmu žádostí 30.8.2024), pro všechny ostatní je určen program Nová Zelená úsporám Standard, který bude zřejmě v průběhu září / října pozměněn.

V nových programech bude možná žádat i na kotle 3. emisních tříd. Pro nízkopříjmové skupiny bude otevřen program NZU light, pro všechny ostatní to bude stále klasická NZU.
Obecně tepelné čerpadlo bude mít vyšší dotaci než kotel na tuhá paliva. Nově však nebudou podpořeny kotle na spalování uhlí či kotle kombinované. Nový kotel musí být čistě na biomasu (pelety nebo dřevo). Podpořeny jsou ale jen výměny kotlů konstruovaných pro spalování pouze pevných fosilních paliv (kotlů na uhlí) (pokud je to 3. třída a vyšší). Prosím ověřte si Váš kotel v dokladu o kontrole stacionárního zdroje spalování, zda se jedná o kotel jen pro spalování uhlí.

Pokud chcete žádat o TČ vzduch - voda - v NZU standard je dotace 90 000 Kč pro vytápění a ohřev teplé vody / 75 000 Kč pouze pro vytápění. Pokud budete realizovat kotel na biomasu se samočinnou dodávkou je dotace také 90 000 Kč, ale jen v případě, že máte celosezónní zásobník pelet. Více podrobností najdete v závazných pokynech zde : https://novazelenausporam.cz/dokument/4050

Pokud jste nízkopříjmová domácnost dostanete na TČ vzduch - voda - v NZU light je dotace 150 000 Kč pro vytápění a ohřev teplé vody / 130 000 Kč pouze pro vytápění. Na kotel se samočinnou dodávkou dostanete 110 000 Kč. Více podrobností najdete v závazných pokynech zde : https://novazelenausporam.cz/dokument/4049

Nyní je tedy třeba vyhodnotit, zde se jedná o nízkopříjmovou domácnost a podle toho zvolit typ programu NZU light nebo NZU standard a počkat na otevření programu. Poté podáte žádost včetně všech příloh a zrealizujete opatření. Následně doložíte do systému AIS realizaci.

Pomoc s vyřízením žádosti v oblasti NZU light je pro žadatele zdarma od středisek EKIS nebo MAS.



Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová - M-EKIS 3M47 Mimoň, Ing. Kateřina Tokarová
Téma:  Vytápění
tisk