Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.24 / dotaz č. 202149
Dobrý den,

rád bych požádal o radu ohledně možnosti dodatečných úprav na dokončené novostavbě v pasivním standardu, na které bohužel není předpříprava, a mám jisté obavy ohledně možné narušení izolace a vzniku tepelných mostů.

Jedná se o následující:
1) vyvést dodatečně kabeláž z technické místnosti ven před dům.
2) svod kabelů od fotovoltaiky ze střechy. Na střechu aktuálně vede pouze potrubí na odvětrání radonu (lze případně využít?).
3) případně, vytvořit místo pro připojení a umístění kamer umístěných na fasádě, se zapojením v technické místnosti.

Je prosím nějaký správný postup, jak toto udělat, ideálně s co nejméně zásahy, aby nebyla narušena funkčnost domu? Případné realizační firmy budou mít nějaké své postupy, ale zatím jsem nenašel odpovědi, jak by to mělo být v této situaci řešeno správně, a hlavně s minimem možných komplikací v budoucnu.


Děkuji moc za odpověď
Dobrý den,
bohužel na tento dotaz lze bez předchozí návštěvy budovy odpovědět pouze v teoretické rovině.
Obecně se ale obáváme, že nějakého minimálního narušení obálky se nevyhnete, nicméně s ohledem na velikost nezbytného prostupu elektroinstalace by se nemělo jednat o žádné zásadní zhoršení obálky.
U všech budov je vždy důležité, aby nebyla porušena vzduchotěsnost objektu - to lze zajistit např. používáním těsnících manžet, kterých se na trhu nachází celá řada.

Omlouváme se, že je tato odpověď víceméně pouze obecná, ale bez podrobnější znalosti budovy nelze stanovit konkrétní řešení.
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík - EKIS Praha Centrum pasivního domu tisk