Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.24 / dotaz č. 202274
Dobrý den,
měl bych dotaz k možnosti propojení systémů: solární panely – bojler – podlahové topení.
Máme bojler s topným tělesem a s integrovaným výměníkem. Vodu v bojleru lze ohřívat buďto pouze topným tělesem nebo i např. elektrokotlem přes výměník.
Uvažujeme o pořízení fotovoltaického systém na ohřev vody – na střeše bychom měli solárních panely pro výrobu elektřiny, která by sloužila k ohřevu vody v bojleru.
Dotazy:
1. Pokud bychom měli bojler, který by umožnil ohřev vody fotovoltaickým systémem, a zároveň by tento bojler měl v sobě integrovaný výměník tepla, mohl by tento výměník být napojen na trubky podlahového topení? Fungovalo by to např. tak, že jakmile by voda v trubkách výměníku v bojleru dosáhla určité teploty (např. 30 st C), tak by se spustilo přes termostat oběhové čerpadlo a začalo by takto ohřátou vodu vhánět do potrubí podlahového topení. Lze takovýto systém použít - používá se v praxi?
2. Pracoval by takovýto systém dostatečně efektivně? Např. v zimě solární panely asi nevyrábí dostatek elektřiny na ohřev vody v bojleru, tudíž by takové ohřívání vody pro podlahové topení možná bylo nedostatečné (?).
3. Na koho se můžeme obrátit, aby nám přesněji propočítal-odhadnul nákladovou efektivitu používání takovéhoto systému v našich podmínkách (abychom se mohli rozhodnout, jestli by se vyplatilo investovat do realizace...)?

Děkuji.

Dobrý den,
propojení zásobníku pro ohřev vody s podlahovým topným registrem je nestandardní, ještě jsme se s tímto systémem nesetkali, nicméně principiálně by mělo být možné takový systém sestavit. Předpokládám, že žádná realizační firma Vám však nedá záruku. Pro tyto účely jsou využívány akumulační nádrže, do který lze napojit obvykle jeden nebo i více zdrojů tepla a také elektropatronu z FVE. Při návrhu FVE pro ohřev vody pak lze systém realizovat s prioritním ohřevem užitkové vody a následným ohřevem vody v akumulační nádrži pro vytápění. Takto by systém pracoval efektivněji.
K Vašim dotazům:
1) jak jsem zmínil výše, s tímto systémem jsme se ještě nesetkali, tedy se v praxi nevyužívá. Důležitými vstupními parametry, pro fungování, je zejména stávající zapojení podlahového vytápění ke zdroji tepla a dále tepelná ztráta k pokrytí podlahovým vytápěním. Při velké vytápěné ploše by nemusel být objem zásobníku dostatečný a došlo by k vytápění např. jen v první místnosti, dále by topná voda neměla dostatečnou teplotu.
2) spíše ne. V zimě dodává FVE velmi málo energie (v průměru) proto by příspěvek k vytápění byl velmi malý, téměř žádný. V přechodném období (jaro, podzim) by systém mohl částečně pomoci při temperaci objektu (opět záleží na tepelné ztrátě objektu).
3) zde by zřejmě mohl pomoci projektant vytápění a ZTI