Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.8.24 / dotaz č. 202397
Dobrý den.
Zvažuji sdílet vlastní vyrobenou elektřinu. Potřebuji podrobnější informace, abych vyhodnotil, zda se mi to vyplatí.

Výroba
Lázně Bělohrad, Dolní Javoří 15, FVE 10kWp, spotřeba 3 MWh/rok
Elektřinu nakupuji ve spotové ceně na denním trhu OTE + marže dodavatele 149 Kč/MWh + měsíční poplatek 60 Kč/měs (bez DPH).
Přetoky prodávám na čistou cenu na denním trhu OTE - měsíční poplatek 147 Kč/měs (bez DPH) odběrateli.
Zde přebýváme celé léto (řekněme květen-říjen)

Spotřeba
Lázně Bělohrad, Vojtíškova 321, spotřeba 3 MWh/rok.
Elektřinu nakupuji ve spotové ceně na denním trhu OTE + marže dodavatele 149 Kč/MWh + měsíční poplatek 60 Kč/měs (bez DPH).
Zde přebýváme celou zimu (řekněme listopad-duben)

Jak vidno z uvedených čísel, většinu ceny odebrané energie tvoří regulované ceny. A tu distribuci zaplatím na obou jmenovaných odběrních místech tak jako tak. Rozdíl je jenom těch 149 Kč/MWh jako marže dodavatele elektřiny. Ty by odpadly. Ale to jsou drobné. Mohly by ale vzniknout jiné komplikace, jako např. že energii nakupuji jinde, než kam ji prodávám. To vadí nebo nevadí? Nebo by mě dodavatel/odběratel nutil k nějaké změně smlouvy? Je to možné?
Dobrý den,
Váš dotaz je již hodně specifický a je spíše na ekonomickou rozvahu než energetickou. Nicméně k problematice sdílení je nutné říci, že sledované období je vždy 15minut. Pokud v daném okamžiku výrobna dodává elektřinu do sítě a odběrné místo ji současně spotřebovává, započítá se tato elektřina jako sdílená pouze v intervalu 15 minut. Sdílení není tedy v denním, měsíčním či ročním intervalu.
Pěkný den
Šauer
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer - M-EKIS Hradec Králové Ing. Šauer
Téma:  Legislativa
tisk