Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.8.24 / dotaz č. 202523
Dobrý den,
rád bych dodavatelsky provedl odvlhčení chaty formou "odvětrané podlahy".
Pro následný výběr dodavatele bych chtěl mít předem promyšlený a dokumentovaný způsob provedení a postup. Tedy jednoduchý projekt, který budu moci následně využít pro poptávání realizační firmy.
Vlastní realizaci plánuji až na podzim 2025. Proto bych rád měl zpracovaný projekt na podzim 2024.
V příloze posílám soubory, které snad situaci dostatečně popisují.
Rád přivítám vaše připomínky a zkušenosti.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Dle Vámi poskytnutých podkladů se jedná o čtvercový půdorys chaty cca 5,5 x 5,5 m rozdělený v interiéru příčnou zdí, v levé polovině komín. Vstup je zřejmě ze severní strany, kde se nachází snad krytá veranda. Chata je patrně zděná.
Váš návrh vychází z obecných doporučení na provádění celoplošné vzduchoizolační dutiny z HDPE tvarovek výšky 10 cm. Přívod vzduchu pod podlahu by byl zajištěn cca 7 ks trubek profilu 80 mm, redistribuce vzduchu prostřednictvím mřížkou krytého kanálku v krytém zádveří. Tah v dutině vytvořen 3 ks svislých vedení z trubek profilu 150 mm umístěnými v rozích chaty a u příčné dělící zdi na protilehlé, patrně jižní straně. Tlakový rozdíl je dán převýšením přívodu a odtahu.
Je zřejmé, že návrh má logiku a vybudovaná větraná vrstva vzduchu bude funkční. Dovolte mi pár poznámek:
Pokud by měl být zpracován projekt, rozhodně je nutné, aby zpracovatel viděl stavbu na místě. Především je potřeba prohlédnout defekty, které Vás vedou k tomuto záměru opravy a dle dostupných možnosti vyhodnotit příčiny nevyhovujícího stavu, kterých může být více. Lepších výsledků se obvykle dosahuje kombinací více opatření, která právě na konkrétní příčiny reagují.
Pokud jde o výšku, respektive ukončení komínků pod nebo nad střechou, je potřeba respektovat tvary a sklon střechy.
Důležité rovněž je, zda bude chata užívána i v zimě, nebo v období jaro – podzim, kdy absence tepelné izolace v podlaze může znamenat nejen značný diskomfort, ale prochladnutí v dutině může vést k výskytu plísně na vnitřním soklu. To může řešení s otevřeným kanálkem zhoršovat. V každém případě, pokud se již takové opatření dělá, mohlo by se myslet i na budoucí vytápění v chatě. Přívody vzduchu, respektive konstrukce na přívodní trubky navazující je dobré tepelně izolovat.
Ještě bych rád zmínil ochranu stavby proti radonu. Jedná se o pobytové místnosti a při této úpravě je ideální příležitost radon dořešit i vložením příslušné radonové bariéry. Její provedení by ideálně mělo vyjít z měření radonového indexu, ale lze předpokládat, že patrně nějaký bude.
Možné kombinace opatření, které mohou snížit zatížení konstrukcí chaty vlhkostí přilehlého horninového prostředí, jsou například úprava úrovně terénu, sklonu terénu, důsledné odvedení dešťové vody apod.
Jsou i další možnosti, jako podříznutí, které může být v mnoha případech lepším řešením než větrání, je-li proveditelné. A nutno zmínit i doplňková opatření, jako sanační omítky, zateplení soklu, odvětrání soklové úrovně zvenku a podobně.
Vhodným dalším krokem pro Vás bude osobní bezplatná konzultace v kanceláři poradenského střediska EKIS, lze se telefonicky objednat (387312580) a přinést s sebou co nejvíce podkladů, foto apod.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk