Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.8.24 / dotaz č. 202673
Dobrý den,
kontaktovala mě společnost Armex Energy, jestli k nim přejdu jako odběratel plynu. Jelikož se jedná o firmu, která měla problémy s ERÚ (pokuty) a není tak známá mezi odběrateli, chtěla bych znát váš názor, jestli k nim mohu s klidem přejít nebo mám být obezřetná a nekývnout na jejich lákavou nabídku s téměř 50% úsporou za cenu plynu. Zatím jsem až do příštího dubna zákazníkem Innogy. Děkuji za odpověď.
Vámi uváděnou společnost neznám. Nevím samozřejmě za jakých okolností a v jakém čase jste uzavírala smlouvu se společností Innogy. Bylo by tedy nejlépe nejprve si u stávajícího dodavatele energií (Innogy) nechat udělat nabídku na další období. Pak následně tuto aktualizovanou nabídku porovnat se společností ARMEX Energy. Samozřejmě musí být při posuzování nabídek stejné smluvní podmínky.

Jenom dodatek - nikdy, nikdo nezaručí žádnou úsporu. Musíte si toho být vědoma, protože energie - elektřina a její ceny se odvíjí podle cen na evropské burze. Je to tedy velká neznámá a nikdo na světě Vám nemůže zaručit že neproděláte, nevyděláte, neuspoříte nebo nemůžete uspořit více nebo méně.
Z hlediska nekvalitní firmy proto existuje v energetickém zákoně i pojem "dodavatel poslední instance". Znamená to, že nezůstanete bez elektrické dodávky, což ale neznamená, že třeba nepřijdete o již zaplacené letní zálohy, pokud máte většinu spotřeby v zimním období.

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk