Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.24 / dotaz č. 203329
Dobrý den,
chci se zeptat zda Multisplit jednotka například s 1x venkovní jednotkou a 4x vnitřní jednotkou je tepelné čerpadlo vzduch/voda (A2/W35 či A7/W35) nebo vzduch / vzduch (A2/20 nebo A7/A20)?

Jedná se o klasický multisplit, kdy venkovní jednotka je bedna s ventilátorem a vnitřní jednotka má podobu nástěnné jednotky také s malým ventilátorem. Sdílení tepla z exteriérového vzduchu probíhá přes chladivo R32, které je následně vedeno do vnitřní jednotky, takže nevím jestli to chladivo R32 je tam vlastně jako zmíněná voda a nebo se bere jako druhé médium až ten vzduch, který fouká vnitřní jednotka?

Jde mi mimo jiné o určení sezónní účinnosti dle norem, které je jiné pro vzduch/voda a vzduch / vzduch. K tomu směřuje další otázka, že je velký rozpor ohledně sezónní účinnosti chlazeni u toho co zadává výrobce - například výrobce Toshiba RAS-4M27U2AVG-E5 uvádí sezónní EER,year 6,11 ale když to zadám v programu Energetika dle normy ČSN 73 0331-1: 2020, tak vyleze účinnost např. jen 2,9, tedy radikálně jiné číslo. Co je správně?
Dobrý den,
multisplit je jednotka je tepelné čerpadlo vzduch - vzduch. Přenáší teplo pouze mezi vzduchem uvnitř a vně budovy.
SEER je ukazatelem, který vyjadřuje celoroční energetickou účinnost klimatizace. Na rozdíl od klasického EER, které měří účinnost za standardizovaných laboratorních podmínek (venkovní teplota 35°C, vnitřní teplotaq 27°C, relativní vlhkost 46 %), SEER zohledňuje proměnlivé venkovní teploty během celé chladicí sezóny (17 - 40 °C). SEER se vypočítá jako poměr celkového chladicího výkonu za sezónu k celkové spotřebované elektrické energii za stejnou dobu. Čím vyšší je tento poměr, tím lepší je účinnost.
U produktu Toshiba RAS-4M27U2AVG-E5 výrobce uvání SEER 6,11 (-) a EER 3,5 (-). Norma ČSN 73 0331-1: 2020 Energetická náročnost budov uvádí v tabulce A.42 parametry EER. Pro multi split systém je zde uvedena hodnota EER 2,9 (-).
Program Energetika neznám, v případě dotazů se obraťte na jejich helpdesk. Dle mého názoru by měl program umět umožnit zadat konkrétní hodnotu EER zařízení a také s ní počítat.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk