Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.24 / dotaz č. 203358
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat a poprosit o radu, jak by probíhalo zpracování dotace na rekonstrukci přízemí rodinného domu. Budeme měnit okna a v loňském roce proběhla výměna kotle na tuhá paliva za kotel na pelety. Zajímalo by nás o jaký typ dotace bychom mohli eventuelně zažádat? Jak probíhá zpracování dotace? Co vše se musí dokládat? Přes banku nám radili, že bychom možná mohli dosáhnout buď ne zelenou úsporám standart, kde by šlo zažádat o dílčí typy zateplení (výměna oken a podlah) nebo zelená úsporám light (jsem dcera vlastníka nemovitosti a pobíráme příspěvek na jedno nezaopatřené dítě). Nevím jestli se na vás obracím správně, popřípadě se omlouvám za plýtvání vašeho času.
Předem děkujeme za odpověď.
S pozdravem
Hyršová
Dobrý den.
Pokud jste domácnost, která pobírá příspěvek na dítě, můžete čerpat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám light. Nesmíte ovšem vlastnit žádnou jinou nemovitost na bydlení a splnit další podmínky jako bezdlužnost apod.. V tomto programu lze žádat až o 240 tis. Na výměnu oken a dveří, zateplení obálky budovy nebo na solární ohřev teplé vody. Pro vyřízení dotace je nutné sjednat si schůzku s poradcem z EKIS, M-EKIS nebo MAS. Nejbližšího najdete na těchto stránkách: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS. Poradce Vám vše podrobně vysvětlí a s podáním žádosti Vám pomůže. Tato činnost je pro Vás zdarma.

Pokud byste chtěli dělat větší opatření, můžete žádat i v programu Nová zelená úsporám, kde je více úrovní příspěvků podle provedených opatření. Zde je nutné spočítat dosaženou úsporu a podle toho získáte příspěvek. Opět Vám pomůže energetický specialista, kterého můžete vyhledat zde: https://novazelenausporam.cz/specialiste/ Tato činnost je placená, ale bude Vám proplacena v rámci čerpání dotace.

Přesné podmínky všech programů NZÚ jsou na těchto stránkách: https://novazelenausporam.cz/
Poradce ze zkušeností doporučuji kontaktovat emailem.

S pozdravem, Paulová
Odpovídá:  Ing. Hana Paulová - M-EKIS Chotěboř, Ing. Hana Paulová tisk