Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.24 / dotaz č. 203443
Dobrý den, nevlastním FVE a ani nemám kontakt na nikoho, kdo je má. Rád bych však využil přebytky elektřiny od někoho k ohřevu vody v elektrickém bojleru mojí chalupy v poledních a odpoledních hodinách. Je to výhodnější než dvojsazbovy elektroměr? Jakou cenu mohou požadovat výrobci elektřiny za sdílení? Existuje nějaká databáze osob nabízejících přebytky elektřiny z FVE? Chalupa je v okrese Ústí nad Labem.
Dobrý den,
oficiální databáze osob nabízející přebytky elektřiny v tuto chvíli neexistuje.
Cena záleží čistě na domluvě mezi vámi a případným výrobcem elektřiny. Měla by být samozřejmě oboustranně výhodná, tzn. vyšší než výkupní cena obchodníka za přetok, ale konkurenceschopná s tržní cenou silové elektřiny.

Nedá se tedy obecně říci, zda je výhodnější sdílení nebo dvojsazbový elektroměr. Záleží samozřejmě i na Vašich současných cenách. Při sdílení elektřiny z FVE budete stále platit celý distribuční poplatek a další regulované složky ceny. Můžete si ze současných faktur spočítat, jaká cena by pro Vás byla výhodná a při případném vyjednávání o ceně nepřekročit tuto částku.

Připomínám jen, že v současnosti může sdílení elektřiny probíhat jen mezi odběrnými místy na území tří sousedních obcí s rozšířenou působností. Toto by mělo být od 1. 7. 2026 povoleno v rámci celé ČR.